Powertap P1 review

Door havana op donderdag 10 december 2015 18:26 - Reacties (8)
Categorie: Fiets, Views: 6.901

Ik rijd nu bijna 4 maanden met de Powertap P1 vermogensmeter dus het leek me wel eens tijd voor een "longterm" review (alhoewel 4 maanden natuurlijk geen enórm lange periode is, maar soit ;) ). Natuurlijk heeft onze vriend DC Rainmaker al lang een "in depth review" geplaatst, maar hoe meer reviews, hoe beter niet waar? Dat gezegd hebbende, vind ik dat DC Rainmakers reviews er de laatste tijd sowieso niet beter op worden. De scherpte lijkt er wel een beetje af en het feit dat hij z'n baan heeft opgezegd om fulltime met de site aan de gang te gaan maakt de zaak er denk ik niet beter op. Maar dat is een speculatie, uiteraard.

Unboxing

Schijnbaar zijn er hele volksstammen die erg blij worden van een grondige analyse van wat er allemaal in het doosje zit. Al die mensen verwijs ik graag naar de eerder genoemde review van onze Amerikaanse triatleet (link staat hierboven).

Dit is hoe de P1-pedalen eruit zien. Mocht het nog niet duidelijk zijn, de vermogensmeting zit dus verwerkt in de pedalen. Aan het uiterlijk moest ik in eerste instantie even wennen, de pedalen ogen misschien een tikkeltje lomp. Het voordeel is echter dat (i.t.t. bij Garmins equivalent, de Vector) er er geen gebruik wordt gemaakt van losse (kwetsbare!) pods. De weight penalty t.o.v. gewone Look Keo pedalen is zo'n 150 gram, wat voor een meter die het totale vermogen meet gemiddeld is, maar zeker niet licht. De bouwkwaliteit is dik in orde. Inmiddels hebben de pedalen zonder problemen al menig ritje door de regen, modder en wind doorstaan.

http://i66.tinypic.com/5o60lh.png

Veel spannends zit er niet in de doos. Behalve de schoenplaatjes eigenlijk niks. Meer heb je ook niet nodig.

Installatie

De eenvoud van de installatie is de réden dat ik voor de Powertap-pedalen koos en niet voor een ander systeem. Ik wil namelijk eenvoudig kunnen wisselen tussen m'n twee racefietsen, en wil de meter ook op mijn spinner kunnen gebruiken. Op de Powertap naaf na is dit ongetwijfeld het makkelijkste systeem op de markt om te installeren en wisselen. Het installeren is net zo makkelijk als Powertap zegt. Je hebt geen speciaal gereedschap of momentsleutel nodig, alleen een 8 mm inbus (desnoods van IKEA). Je installeert de pedalen zoals je ieder pedaal installeert. Doodsimpel dus. Ik heb gemerkt dat je ze wel goed vast moet zetten (dus niet alleen maar handvast), anders krijg je te lage waardes. Vast=vast werkt prima. Het installeren kost als je het een paar keer gedaan hebt nog geen minuut. Het is wel aan te raden af en toe wat montagevet op de schroefdraad te monteren. Dan weet je zeker dat de boel niet vast gaat rotten en krijg je de pedalen ook makkelijker weer los.

Het koppelen

De pedalen worden, zoals de meeste vermogensmeters, geleverd zonder head unit. De meter ondersteunt zowel ANT+ (protocol dat onder meer marktleider Garmin gebruikt) als BT LE. Aangezien ik een Garmin heb zag ik niet direct het nut van BT LE maar daar ben ik van terug gekomen. BT LE is namelijk wel degelijk handig om

- de firmware te updaten (Powertap heeft hiervoor een app voor iOS en Android)
- indoortrainings apps te draaien op de tablet/laptop (zoals Trainerroad en Zwift)

Bij meters die alleen ANT+ ondersteunen heb je voor bovenstaande zaken een ANT+ stick (computer) of ANT+ dongle (telefoon) nodig. Overigens heb je voor indoortraining nog wel een BT LE hartslagmeterband nodig, of je moet een los ANT+ apparaat gebruiken om daarop je hartslag af te lezen. De pedalen zenden de twee signalen tegelijkertijd uit dus dat is op zich geen probleem.

http://i66.tinypic.com/15s8qpe.png

Het koppelen zelf is doodeenvoudig. Even zoeken op Garmin en de vermogensmeter wordt direct herkend. Ook de cadans wordt meteen herkend (de pedalen registreren ook de cadans, je hebt dus geen losse cadansmeter meer nodig). Ik heb de pedalen gebruikt met twee verschillende Garmins, te weten een Edge 800 en (thans) de Edge 1000. Bij beide ben ik geen enkel probleem tegengekomen. Bij de Edge 1000 was eerst een klein issue dat de cranklengte niet ingesteld kon worden, maar dit is middels een softwareupdate van Garmin inmiddels verholpen. Voor mij was dit eigenlijk geen probleem aangezien ik met standaardlengte rijd (172,5 mm).

Een ander klein probleempje dat ik in eerste instantie ondervond is dat de Garmin bij uitklikken al snel begon te roepen "Right Power Meter is missing". Dat bleek te liggen aan het feit dat Garmins eigen pedaalvermogensmeter (de Vector) het rechter pedaal ziet als master, en de linker als slave. Bij de Powertaps is het precies andersom. Ook dit probleem is inmiddels opgelost (alhoewel het niet echt een probleem was, zodra je inklikte, verdween het bericht direct weer). Powertap heeft inmiddels firmwareupdate van de pedalen (via te updaten via de Powertap app) vrijgegeven. Dit proces is doodsimpel en kost slechts minuten. De app oogt wat verouderd en wat onoverzichtelijk maar het is dus zo gepiept.

Schoenplaatjes

De pedalen zijn officieel Look-compatible. Helemaal zijn ze dat niet. Mijn twee fietsmaten, die allebei met originele Lookplaatjes rijden, konden beide moeiteloos inklikken. Toch is de fit niet 100%, eerder 95%. Het beste werken toch de originele Powertap-plaatjes, waarvan gelukkig al snel duidelijk werd dat ze gewoon door het Taiwanese bedrijf Wellgo gemaakt worden. Op eBay en Amazon zijn de RC7 plaatjes voor minder dan 10 euro per setje te bestellen. Ik heb direct 5 setjes in huis gehaald, genoeg voor m'n winterschoenen en dan heb ik nog een mooi vooraadje over voor de komende seizoenen.

http://i68.tinypic.com/2rgyqed.png

Het rijden met een vermogensmeter

Dit was volledig nieuw voor me. Her en der had ik al gelezen dat (ongeacht welke meter je gebruikt) vermogen enorm fluctueert en dat bleek te kloppen. Vandaar dat ik op mijn Garmin de weergave al snel op het 'gemiddeld vermogen per 3 seconde' instelde. Dit wordt door vrijwel fietsers die op vermogen trainen gebruikt als 'actueel vermogen'. Rijd je intervallen (en dan met name wat langere) dan is een dataveld met vermogen over 10 sec. heel handig heb ik gemerkt. Het is grappig om te zien wat voor enorme invloed ogenschijnlijk triviale zaken hebben op je vermogen. Je rijdt langs een heg? Hoppa, 20 watt minder. Stukje wind mee? Met gelijke trapfrequentie trap je zo maar 100 watt minder.

Als je je rit start, is de bedoeling dat je eenmalig een "zero offset" uitvoert. Dat kan heel eenvoudig door in de head unit op "Calibrate" te drukken. Je kunt ook de app gebruiken, maar dat is wat omslachtig. Zodra je begint te fietsen duurt een seconde of 30 voordat het vermogen goed "doorkomt" maar dat schijnt normaal te zijn, dit zie je ook bij andere vermogensmeters heb ik me laten vertellen.

Proefkonijn spelen

Normaal koop ik nooit de eerste generatie van een nieuw product. Hier zitten immers vaak nog kinderziektes in en je betaalt als early adopter vaak ook een hogere prijs dan wanneer je even wacht. Dit keer heb ik echter toch meteen toegeslagen, vooral omdat ik ze gewoon té graag wilde hebben. Maar wat ook meespeelde is dat Powertap als bedrijf natuurlijk geen nieuwe speler is in deze markt. Hun Powertap G3 naaf is na SRM de oudste vermogensmeter op de markt. Hun service staat zeer goed bekend. En omdat DCR er zeer positief over was, heb de stoute schoenen aangetrokken en ze besteld.

Goed, als snel bleek dat er toch een kinderziekte in zit. Sommige gebruikers meldden z.g. 'power spikes', ofwel onverklaarbaar hoge pieken in het vermogen, soms wel tot 40.000 watt :D. Persoonlijk heb ik hier nooit last van gehad, en de eerder genoemde firmwareupdate heeft dit probleem schijnbaar opgelost.

Batterijduur

Eén van de grote voordelen van de pedalen is dat gewone AAA-batterijen worden gebruikt. De batterijduur valt dan wel weer tegen, vooral als je die afzet tegen andere vermogensmeters. Waar andere meters moeiteloos 300 en soms wel 500 uur halen, is het bij de Powertaps na (officieel) 60 uur gedaan. Ik heb de originele batterijen moeten vervangen na 65 uur, dus dat komt aardig in de richting. Het voordeel van AAA is wel dat je ze gewoon bij ieder benzinestation kunt krijgen. Het enige dat je nodig hebt om ze te vervangen is een 4 mm inbus, die standaard in iedere multitool zit. Overigens kun je de batterijduur ook uitlezen via de app, wat wel handig kan zijn vlak voor een grote wedstrijd.

Het uitlezen

Een vermogensmeter zou je gewoon kunnen gebruiken als extra dataveld op je Garmin. Dan is het echter wel een hele dure hobby. Wil je er echt iets uithalen, zul je data moeten analyseren en ook gaan trainen op basis van vermogen. Er zijn talloze platformen om je Garmin mee uit te lezen. De meeste fietsers zullen Garmin Connect en Strava gebruiken. Om in Strava het vermogen weer te geven moet je betalen. Zelf gebruik ik geen Strava maar Trainingpeaks. Ook dit is een betaalde tool (proefabo is gratis) maar biedt dan ook veel meer mogelijkheden. Het is dan ook niet voor niks dat veel professionele atleten deze tool gebruiken. Bovendien kan een eventuele trainer hier kijken en je feedback geven of trainingen inzetten. Trainingpeaks is erg gebruiksvriendelijk en men heeft info op de site over hoe je de data moet interpreteren. Wil je meer weten over over data-analyse en trainen met een vermogensmeter kan ik het boek "Het geheim van wielrennen" van G. Vroemen aanraden.

Een screenshot van Trainingpeaks

http://i64.tinypic.com/k49nqa.png

Eindoordeel

Na tientallen ritten met de pedalen kan ik weinig spannends melden over het gebruik. Ze doen gewoon wat ze moeten doen. Het is wat dat betreft niet anders dan een kilometerteller. Je denkt er op een bepaald moment niet meer over na. Dat is dus positief.

De Powertaps zijn met 1100-1200 euro bepaald niet goedkoop. Vergeleken met de directe concurrent (de Garmin Vector pedalen) scheelt het echter niet veel. En in tegenstelling tot de Vectors heb je bij de Powertaps géén speciaal gereedschap nodig om de boel te installeren. Vergeleken met andere, volwaardige vermogensmeters zoals Power2Max en Quarq zijn de Powertaps fors duurder. Zijn ze dat geld waard? Als je makkelijk wisselen belangrijk vindt wel, naar mijn mening.

+ zeer makkelijk installeren en wisselen
+ volledige meting
+ bouwkwaliteit
+ batterijen makkelijk wisselen, ook onderweg
+ zowel ANT+ als BT
- prijs
- uiterlijk kan beter
- batterijduur kan beter
- niet 100% Look-compatible

Meer weten over vermogensmeters? Lees mijn vermogensmeters FAQ op het Fietsforum.

Volgende: Garmin Edge 1000 review 12-'15 Garmin Edge 1000 review
Volgende: Racefiets: welk product waar? 04-'15 Racefiets: welk product waar?

Reacties


Door Tweakers user Jeroenneman, donderdag 10 december 2015 20:43

1200 euro voor een onderdeeltje op een fiets?

Jezus, dat mag me de hobby wel zijn. Daarbij vergeleken is een beetje gamen een schijntje.

Door Tweakers user havana, donderdag 10 december 2015 20:50

Jeroenneman schreef op donderdag 10 december 2015 @ 20:43:
1200 euro voor een onderdeeltje op een fiets?

Jezus, dat mag me de hobby wel zijn. Daarbij vergeleken is een beetje gamen een schijntje.
Valt nog mee vergeleken met bijvoorbeeld een SRM. Daar kun je zo het drievoudige aan uitgeven :P

Het kan overigens zeker goedkoper hoor. De goedkoopste volwaardige meter zit momenteel op zo'n 700€. Neem je genoegen met een eenzijdige meting dan ben je "al" voor een euro of 450€ klaar...

[Reactie gewijzigd op donderdag 10 december 2015 20:52]


Door Tweakers user RobinHood, donderdag 10 december 2015 23:34

Maar, wat heb je eraan?

En waarom moet het zo idioot duur zijn?

Enfin, voel me heel wat minder schuldig dat ik zo'n 250 euro aan mijn pc uitgeef per jaar nu :+

Door Tweakers user Graham, vrijdag 11 december 2015 00:49

Mooi review. Waar ik vooral benieuwd naar ben is de slijtage. Pedalen zijn nou eenmaal gevoeliger voor slijtage dan bijvoorbeeld een crankarm (bv. Stages). Maar dat is iets wat je denk ook niet in 4 maanden tijd gaat ervaren.

Door Tweakers user havana, vrijdag 11 december 2015 07:33

Graham schreef op vrijdag 11 december 2015 @ 00:49:
Mooi review. Waar ik vooral benieuwd naar ben is de slijtage. Pedalen zijn nou eenmaal gevoeliger voor slijtage dan bijvoorbeeld een crankarm (bv. Stages). Maar dat is iets wat je denk ook niet in 4 maanden tijd gaat ervaren.
Dat zal inderdaad wel een jaar, of misschien wel 2 jaar duren. Wat dat betreft heeft Powertap natuurlijk wel een trackrecord, want hetzelfde geldt voor een naaf. De ervaring heeft geleerd dat ze een lokale partner hebben voor onderhoud. In Nederland is dat Edco. Onderhoud zou een kwestie zijn van een het setje opsturen. Als de prijzen hetzelfde zijn als bij de naaf, dan worden voor ongeveer 80€ de lagers vervangen en eventueel kleine delen vervangen.

Door Tweakers user vanaalten, vrijdag 11 december 2015 08:37

Review zou net wat beter kunnen door aan het begin uit te leggen waar het om gaat. Duurde toch wel een flink aantal alinea's voor ik doorhad dat het om een racefiets-onderdeel ging... :)

Door Tweakers user Graham, vrijdag 11 december 2015 09:02

havana schreef op vrijdag 11 december 2015 @ 07:33:
[...]

Dat zal inderdaad wel een jaar, of misschien wel 2 jaar duren. Wat dat betreft heeft Powertap natuurlijk wel een trackrecord, want hetzelfde geldt voor een naaf. De ervaring heeft geleerd dat ze een lokale partner hebben voor onderhoud. In Nederland is dat Edco. Onderhoud zou een kwestie zijn van een het setje opsturen. Als de prijzen hetzelfde zijn als bij de naaf, dan worden voor ongeveer 80€ de lagers vervangen en eventueel kleine delen vervangen.
Dat klinkt al erg goed, dat is het mooie van een ervaren powermeter bouwer. Al zal ik op zijn tijd hoogst waarschijnlijk voor Stages gaan denk ik ivm de prijs.

Heb je iets van een twitter account om blogpost te volgen? Kan wel een RSS > IFTTT > Twitter maken maar direct is handiger ;)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 11 december 2015 09:04]


Door Theo, donderdag 24 maart 2016 09:00

Goede review. Er is echter alleen een iOS app om de firmware te updaten en geen Android app wat voor mij erg lastig is..

Reageren is niet meer mogelijk