Garmin Edge 1000 review

Door havana op maandag 21 december 2015 13:57 - Reacties (15)
Categorie: Fiets, Views: 11.183

Deze review gaat over de Edge 1000 GPS fietscomputer, het topmodel van Garmin. Is Garmin erin geslaagd het vlaggenschip naar een hoger plan te trekken? Voorlopige conclusie is ja, al is er zeker nog e.e.a. te verbeteren. Vooral de accuduur kan beter.

http://eddsbikes.net/wp-content/uploads/2014/06/ge1000_main2.jpg

Ik was eigenlijk helemaal niet van plan de Edge 1000 te kopen. Mijn drie jaar oude Edge 800 deed het immers nog prima. Maar toen ik in Zwitserland een stukje reed met de Edge 1000 van een fietsmaat was ik snel om. Het was het veel beter afleesbare scherm dat me over de streep trok. Na 2500 km te hebben gereden is het tijd om de balans op te maken.

Groter, platter, sneller

De 1000 lijkt eigenlijk in geen enkel opzicht op de 800. Zowel van de binnenkant als de van de buitenkant is het een compleet ander apparaat. Het vernieuwde uiterlijk is wat mij betreft een hele grote sprong voorwaarts. Het design van de 800 was namelijk al gedateerd op het moment dat die computer op de markt kwam. Dat het scherm groter is geworden heeft m.i. niet heel veel meerwaarde, maar toch stoort het me ook niet. Ik was vooraf bang dat het apparaat misschien wel te groot zou zijn maar dat valt in de praktijk erg mee.

De 1000 naast de 800 (bron: DC Rainmaker)

http://www.dcrainmaker.com/images/2014/04/IMG_1847_thumb.jpg

Een welkome verbetering is wel dat het apparaat een halve cm platter is geworden (nu 2 cm). De 1000 is 11,2 cm lang en 5,8 cm breed. Dat betekent dat het apparaat 7 mm breder is geworden en 1,9 cm langer.

De bouwkwaliteit is dik in orde. Het rubberen klepje voor de micro-USB poort (een zwak punt van de 800) sluit netjes af en ziet er sterk uit (zie onderstaande foto).

http://i64.tinypic.com/27ydhd1.png

Het laatste dat opvalt is de snelheid. Het opstarten duurt slechts een paar seconden. Daar was de 800 zeker een halve minuut mee zoet.

Het scherm

Het scherm is dé reden dat ik de 1000 kocht. Zowel bij veel als bij weinig licht is de afleesbaarheid stukken beter dan de 800. Dat komt niet zozeer door het toegenomen formaat (van 2,6” naar 3”), als wel door het scherm zelf. Naar mijn mening is er helaas wel een keerzijde, ik vind het touchscreen veel minder fijn werken dan dat van de 800. Je moet harder drukken, en veel meer de punt van je vingers gebruiken. Het went wel enigszins, maar ideaal is het niet. Gelukkig werkt swipen wel heel makkelijk en dat is toch wat je onderweg het vaakst gebruikt.

Garmin krikte de resolutie op van 160x240 naar 240x400 pixels en ook de PPI werd fors opschroefd waardoor het scherm stukken scherper is.

Onder de motorkap

Onder de motorkap is er veel veranderd. De 1000 is uitgerust met een veel betere GPS-chip. Bij de 800 moest je, zeker na een reis, nog wel eens wachten op een fix. Ook kreeg je in bergachtig gebied nog wel een GPS-drift. Niets van dat alles met de 1000. Je krijgt razendsnel een fix, zelfs binnenshuis. De GPS-chip ondersteunt ook GLONAS, maar dit is in de praktijk niet erg nodig. Gelukkig is dit uit te schakelen, wat de accu behoorlijk spaart.

De 1000 werkt drie communicatieprotocollen. Allereerst Garmins eigen ANT+ protocol, het enige protocol dat ook door de 800 werd ondersteund. ANT+ gebruik je voor communicatie met hartslagmeters, snelheid- en cadanssensoren en eventueel een vermogensmeter.

Ten tweede bevat de computer een wifi-chip, die wordt automatisch ingeschakeld als je de computer aanzet en wanneer je een rit beëindigt. Start je met fietsen, wordt wifi weer uitgeschakeld om stroom te besparen. Wifi is uiteraard niet bedoeld om te surfen, maar om ritten automatisch te uploaden naar bijvoorbeeld Strava of Garmin Connect. Dit werkt in de praktijk echt ideaal; voordat je de kans krijgt de sleutel in de voordeur te steken staat de rit al in de cloud.

De 1000 ondersteunt tot slot ook bluetooth LE (BTLE), maar helaas kun je er geen sensoren aan koppelen. Garmin blokkeert dit voorlopig, waarschijnlijk ten faveure van hun eigen ANT+ protocol. Een misser wat mij betreft. BT gebruik je om te communiceren met je telefoon en dat biedt toch wel een paar voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld SMS’jes of inkomende oproepen laten doorkomen op het scherm. Ideaal voor dringende communicatie met het thuisfront. WhatsApp e.d. worden niet ondersteund, wat ik zie als een voordeel.

Een tweede feature is live tracking. Het thuisfront kan live meekijken waar je uithangt. Dat kan natuurlijk ook met gratis app op de smartphone maar dan zal de accuduur toch wel een complicerende factor worden.

Tot slot is BT handig om ritten te uploaden als je gebruik wil maken van een wifi met een inlogpagina. Daar kan de wifichip van de Edge namelijk niks mee. Door in te loggen via je smartphone, en vervolgens de Edge te koppelen via BT kun je alsnog je rit uploaden. Een beetje omslachtig, maar het werkt.

De software

Garmin heeft geen reputatie hoog te houden op het gebied van software. Ieder Garmin-bezitter weet dat een firmwareupdate met de grootst mogelijke voorzichtigheid behandeld moet worden. De software van 1000 is compleet nieuw en lijkt in geen enkel opzicht op die van de 800. De interface is intuïtief, alles zit op een logische plek. De 1000 is nu al een tijdje op markt en dat betekent dat de meeste bugs er wel uitgehaald zijn. Er zijn nog wel een paar kleine irritaties, zo kun je bijvoorbeeld de odometer (seizoentotaal) niet bijstellen. Ook erg jammer is dat je op het kaartscherm maar twee datavelden kwijt kunt. Zeker als je met een powermeter rijdt is dat toch wel erg weinig.

Nieuwe sensoren

Ga je voor de bundel, dan krijg je behalve de computer ook een hartslagmeter en de nieuwe snelheids- en cadanssensor geleverd. Bij de 800 was dit nog een gecombineerde sensor, die gemonteerd moest worden op de liggende achterbrug en werkte met magneten. De nieuwe sensoren werken m.b.v. gyroscopen; je hebt dus geen magneten meer nodig. Er is een losse sensor voor de snelheid, die je om je voor- of achternaaf moet monteren. De cadanssensor monteer je om één van de crankarmen. De sensoren werken perfect, maar zijn wat mij betreft niet het toonbeeld van schoonheid. Heb je het geluk dat je een “rechte” achternaaf hebt dan kun je de snelheidssensor daar gelukkig monteren, zodat ie tijdens het rijden in ieder geval niet zichtbaar is.

De snelheidssensor in het achterwiel

http://i67.tinypic.com/2i8vw8x.jpg

De cadanssensor: ook geen beauty

http://eddsbikes.net/wp-content/uploads/2014/06/ge1000_cadence_sensor.jpg

De bijgeleverde hartslagmeter (type HRM4) is een verbeterde versie van de band die bij de 800 geleverd werd. Dat was een redelijk rampenplan, de band was namelijk erg gevoelig voor klapperende shirts. Je kreeg dan idioot hoge hartslagwaarden. Dat probleem is nu opgelost.

Houder

Garmin levert een tweetal mounts mee voor op de stuurpen, vergezeld door een groot aantal O-ringen. De aansluiting is hetzelfde als die van de 800. Ik ben nooit een fan geweest van dit systeem. Echt stevig zit het niet en montage op de stuurpen is naar mijn mening ook niet zo fraai. Garmin levert ook een plastic out-front mount mee, maar helaas is die (wat mij betreft) van het verkeerde type: de Garmin torent boven het stuur uit, wat er erg lelijk uitziet. Gelukkig levert K-Edge wel een deftige out-front mount. Die heb ik dan ook direct besteld.

De lelijke out-front mount van Garmin zelf

http://d2gqkshisthvn1.cloudfront.net/blog/wp-content/uploads/DSC_9778-1024x728.jpg

En en met een K-Edge

http://i68.tinypic.com/2aes0tf.png

De accuduur

Op één punt presteert de 1000 duidelijk minder dan de 800 en dat is de accuduur. Met mijn 800 haalde ik zelfs na 3 jaar nog met gemak 15 uur (met schermverlichting uit). Met de 1000 haal ik 10-12 uur (schermverlichting uit, BT uit, GLONAS uit). Garmin zelf claimt 15 uur, maar dat is echt niet reëel. Ik zit nooit langer dan 8 uur op de fiets, dus ik hoef niet aan de gang met powerbanks e.d. Het betekent voor mij simpelweg dat ik iets vaker moet opladen. Ga je tijdens La Marmotte livetracking gebruiken dan moet je doorfietsen, anders kom je in de knel.

Navigeren en kaarten

De Edge wordt geleverd inclusief OSM kaarten. Dat is een breuk met het verleden, want vroeger leverde Garmin hun fietscomputers met hun eigen CityNavigator-kaarten. Die zijn echter niet gemaakt voor fietsen en zeker in Nederland was dat vaak niet ideaal, aangezien er nauwelijks fietspaden op stonden. De kwaliteit van de OSM-kaarten is nogal wisselend. In NL en Duitsland is de kwaliteit zeer goed, maar in andere landen is het soms stukken minder. Gelukkig kun je de CityNavigator-kaarten er ook gewoon opzetten. Je vindt ze op de bekende piratensites. De Edge 1000 heeft net als de 800 een microSD-kaart, maar daarnaast is een intern geheugen van 8 GB. Dat is meer dan genoeg voor het kaartmateriaal.

Het navigeren zelf kan op meerdere manieren. Zelf ben ik een groot fan van het rijden van een zogenaamde tracks. Je tekent met behulp van je favoriete routeplanner (bijv. Strava, Gpsies) een rit, uploadt ‘m naar de Garmin en fietst ‘m na zonder aanwijzingen (lijntje volgen). Dit werkt perfect, zelfs als de kaart fouten bevat. Het werkt zelfs zonder kaarten.

Wil je wel aanwijzingen dan wordt het een stuk gecompliceerder, zeker als je een perfect resultaat wilt. Je zult dan Garmins eigen programma Basecamp moeten gebruiken, in combinatie met exact dezelfde kaart als die je op de Garmin hebt staan. Perfect wordt het nooit.

Het is ook mogelijk simpelweg een adres in te kloppen of een GPS-coördinaat, zoals bij TomTom. De Garmin verzint dan zelf een route. Helemaal foutloos werkt dit niet, je wordt nogal eens een onverhard pad op gestuurd ondanks dat je hebt aangegeven dit niet te willen.

Prijs

Momenteel betaal je ongeveer 480 euro voor de bundelversie (dat is incl. hartslagmeter en sensoren). Dat is veel, maar als je de afschrijving meetelt valt het mee. Garmins schrijven zeer langzaam af. Ter illustratie, voor mijn ruim 3 jaar oude 800 kreeg ik nog meer dan 200 euro. De vraag is natuurlijk of dat zo blijft maar aangezien de concurrentie er maar niet slaagt met iets te komen dat ook maar enigszins in de buurt komt verwacht ik van wel.

Eindoordeel

pluspunten
+ afleesbaarheid scherm
+ draadloos uploaden
+ snelheid, zowel apparaat zelf als de GPS

minpunten
- batterijduur
- bediening scherm soms lastig
- geen BT sensoren te koppelen

Volgende: Waarom je geen crockpot moet kopen (maar wel een slowcooker) 01-'18 Waarom je geen crockpot moet kopen (maar wel een slowcooker)
Volgende: Powertap P1 review 12-'15 Powertap P1 review

Reacties


Door Tweakers user Frozen, maandag 21 december 2015 14:13

Die zijn echter niet gemaakt door fietsen
Wat kunnen fietsen wel maken dan? :P

Door Tweakers user havana, maandag 21 december 2015 14:14

Frozen schreef op maandag 21 december 2015 @ 14:13:
[...]

Wat kunnen fietsen wel maken dan? :P
Thx, fixed :)

Door Tweakers user Evil Genius, maandag 21 december 2015 15:15

Ik heb zelf het apparaat eigenlijk al vanaf de release, dan valt de huidige prijs nog mee. Moet zeggen dat met elke firmware update het apparaat steeds sterker en beter is geworden. Wat wel een punt van discussie was bij dit device waren de fiets profielen. Ik heb in plaats van een activiteiten profiel Race/Training een profiel voor de fiets. Aangezien ik niet meer in wedstrijd verband fiets is dit voor mij een goede work around.

Accuduur is inderdaad wel een puntje (zeker met de navigatie aan) maar in mijn geval vooalsnog geen probleem.

De bediening op het scherm heb ik absoluut geen problemen mee. In de regen, bezwete vingertoppen etc. hij reageert goed bij mij. Tevens ben ik zeer te spreken over de afleesbaarheid van het scherm.

De smaak over de mount, ja wellicht oogt hij niet zo mooi. Maar in mijn geval zit hij op een goede positie en heb nog niet echt de drang gehad om deze te vervangen.

Paar views op m'n eigen fiets.

http://tinyurl.com/z43g2rv
http://tinyurl.com/zfmtlaz

Ik heb m'n Garmin Connect geconnect met Strava en dat werkt, moet ik zeggen, brilliant. Wanneer m'n rit geüpload is is deze ook vrijwel direct beschikbaar in Strava.

Door Tweakers user havana, maandag 21 december 2015 15:41

Evil Genius schreef op maandag 21 december 2015 @ 15:15:
De bediening op het scherm heb ik absoluut geen problemen mee. In de regen, bezwete vingertoppen etc. hij reageert goed bij mij. Tevens ben ik zeer te spreken over de afleesbaarheid van het scherm.
Ik denk dat het deels aan mij ligt, alhoewel ook andere reviewers wel soortgelijk commentaar hadden. Ik heb met veel touchscreens moeite, zo krijg ik de keramische kookplaat bij mijn schoonouders met geen mogelijkheid aan de praat. Kennelijk heb ik hele gekke vingers.

[Reactie gewijzigd op maandag 21 december 2015 15:41]


Door Tweakers user easyriider, maandag 21 december 2015 16:03

Waarom een snelheidssensor als de snelheid ook via GPS bekend is?

Door Tweakers user Crazy D, maandag 21 december 2015 16:05

Accuduur vind ik ook een minpunt, maar zolang je onder de 8 uur op navigatie rijd, valt het mee (denk dat 10 uur dan wel haalbaar is).

Touchscreen werkt prima. Ik gebruik m ook op de sportschool met spinnen en dan stop ik m in een topeaks iPhone4 hoes, en ook door dat plastic heen werkt het nog prima. Alleen enkele keer in de regen dat ie op een schermlock ging maar ik kon m niet unlokken... Knap onhandig als je in Duitsland rijdt ergens waar je de weg niet weet en je net geswiped had naar cijfertjes in plaats van de kaart voor je neus te hebben....

Koppeling met Garmin Connect is inderdaad erg sterk en supersnel. In de tijd dat het me kost om de Garmin uit te zetten en mn telefoon weer te pakken is de rit allang geupload.

Eerdere firmware updates gooiden de scherm-layouts in de profielen nog weg maar gister de nieuwe geïnstalleerd en de schermen zijn er nog gewoon en m'n hartslagzones ook :)
Enige dat ik met workouts en de trainingsprofielen nog mis is dat je in een profiel een waarschuwing kan opnemen (bv bepaalde cadans) en in een workout kun je aangeven dat je in een hartslagzone wil fietsen. Maar zodra je een workout start, negeert ie de melding vanuit het trainingsprofiel. Maar ach.

Door Tweakers user Glabbeek, maandag 21 december 2015 16:20

Waarschijnlijk zal de odometer ook in toekomstige firmwares niet te resetten zijn. Ik heb zelf de Oregon 650, daarvoor had ik de GSPMap 62. Op beide apparaten is de odometer niet meer te resetten. Op de GPSMap 60 kon dat nog wel, maar blijkbaar vindt Garmin dat een overbodige functie.

Door Tweakers user Evil Genius, maandag 21 december 2015 16:46

easyriider schreef op maandag 21 december 2015 @ 16:03:
Waarom een snelheidssensor als de snelheid ook via GPS bekend is?
De edge gebruikt dit in combinatie voor een nauwkeuriger meting. Bij het wegvallen van het GPS signaal in bijvoorbeeld een bos met met een dicht bladerdak/tunnel heb je nog steeds een accurate snelheidsmeting. Bij het eerste gebruik wordt de sensor met behulp van GPS automatisch gekalibreerd. GPS snelheid is niet direct/accuraat en zoals gezegd met verlies van signaal niet meer bekend.

Door Tweakers user Ramon 73, maandag 21 december 2015 18:05

"Gelukkig kun je de CityNavigator-kaarten er ook gewoon opzetten. Je vindt ze op de bekende piratensites."

Niet zo'n hele gelukkige opmerking, is het wel? CityNavigator is gewoon payware.

Door Tweakers user havana, maandag 21 december 2015 19:35

Ramon 73 schreef op maandag 21 december 2015 @ 18:05:
"Gelukkig kun je de CityNavigator-kaarten er ook gewoon opzetten. Je vindt ze op de bekende piratensites."

Niet zo'n hele gelukkige opmerking, is het wel? CityNavigator is gewoon payware.
Gezien de belachelijke policy van Garmin omtrent het gebruik van die kaarten lijkt mij dit volledig terecht.

Door Tweakers user havana, maandag 21 december 2015 19:40

easyriider schreef op maandag 21 december 2015 @ 16:03:
Waarom een snelheidssensor als de snelheid ook via GPS bekend is?
Behalve het al genoemde "bos argument" is het ook zo dat snelheid via GPS erg onbetrouwbaar is bij zeer lage snelheden, bijvoorbeeld als je bij het stoplicht staat. Tot slot reageert snelheid via GPS veel trager. Nu is dat voor mij geen punt aangezien ik snelheid niet in beeld heb, maar de meesten denk ik wel.

Door viper-xfx, dinsdag 22 december 2015 13:19

Ik heb zelf een Edge 810 en zit er ook over na te denken om te upgraden naar een 1000 of een mogelijke 1010/820 mochten die volgend jaar nog komen. Vraagje, in de review spreek je over een Edge 800 maar op de foto van DC-rainmaker is een Edge 810 te zien. Houd dat in dat je zelf een 810 hebt of de foto niet klopt? :P Ik ben hier benieuwd naar om te zien of de ervaring van een 810 naar een 1000 enigszins te vergelijken is met jouw ervaringen uit review.

Door Tweakers user havana, dinsdag 22 december 2015 13:26

viper-xfx schreef op dinsdag 22 december 2015 @ 13:19:
Ik heb zelf een Edge 810 en zit er ook over na te denken om te upgraden naar een 1000 of een mogelijke 1010/820 mochten die volgend jaar nog komen. Vraagje, in de review spreek je over een Edge 800 maar op de foto van DC-rainmaker is een Edge 810 te zien. Houd dat in dat je zelf een 810 hebt of de foto niet klopt? :P Ik ben hier benieuwd naar om te zien of de ervaring van een 810 naar een 1000 enigszins te vergelijken is met jouw ervaringen uit review.
Ik had zelf een 800. De verschillen met de 810 zijn maar klein. Qua hardware is ie vrijwel hetzelfde, het enige verschil is dat de 810 bluetooth heeft en dat de software anders is.

Door Onno, woensdag 23 december 2015 11:41

Je geeft aan dat de 1000 geen SD-kaartslot heeft, niets is minder waar. Kijk maar naar de onderkant in het verlengde van het USB-poort rubbertje.

Fototje

Maar of inderdaad je de extra opslagruimte nodig hebt?

Door Tweakers user havana, maandag 4 januari 2016 14:10

Onno schreef op woensdag 23 december 2015 @ 11:41:
Je geeft aan dat de 1000 geen SD-kaartslot heeft, niets is minder waar. Kijk maar naar de onderkant in het verlengde van het USB-poort rubbertje.

Fototje

Maar of inderdaad je de extra opslagruimte nodig hebt?
Thx, aangepast!

Reageren is niet meer mogelijk