Waarom je geen crockpot moet kopen (maar wel een slowcooker)

Door havana op zaterdag 27 januari 2018 09:43 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 40.472

Slowcooking is al jaren een enorme rage dus ik moest er ook maar eens aan. Zoveel vrienden waren er enthousiast over.

Normaal doe ik eerst grondig onderzoek voordat ik iets bestel maar nu dacht ik: ik bestel gewoon "Coolblue's keuze" en dat was in dit geval een Crock-pot van 4.7 liter. Crock-pot is zo ongeveer het meest bekende merk op het gebied van slowcookers dus ik dacht: dat zit wel goed.

Meteen fanatiek aan het slowcooken geslagen. Curry, soep, roti, bolognesesaus, chili, rendang, spareribs, boeuff stroganoff, hele kip. Allemaal goed gelukt. Toch zijn er een paar dingen die me niet bevallen aan de Crock-pot

1. Je kunt de binnenpan niet op het gas zetten om bijv. vlees/gehakt aan te braden. Dat betekent dus dat je een extra pan moet afwassen.

2. Er zit wel een digitale timer op het apparaat, maar je kunt de start niet uitstellen. Veel gerechten hoeven maar een uur of 4-6, dus als je zoals ik 's ochtends om 8:00 de deur uitgaat is dat niet handig. Het is wel zo dat de slowcooker automatisch overspringt op warm houden zodra de kooktijd is verstreken, maar ideaal is het niet.

3. De Crock-pot wordt te heet. Het idee achter een slowcooker is dat je de boel niet kookt. Maar vooral op de hoogste stand wordt de pan warmer dan 100 graden. Je ziet dit duidelijk aan vloeistof die begint te koken. Ik heb het nagemeten met een kookthermometer en inderdaad, de pan wordt te heet. Een zoektocht op internet leert me dat dit helaas een producteigenschap is van de Crockpot. Er wordt massaal over geklaagd.

4. De deksel trilt. Ook een bekend euvel, volgens Google.

De Crock-pot is met een klein verlies inmiddels verkocht via Marktplaats. De zoektocht naar een vervanger was niet eenvoudig. Eigenschap 1 en 2 bleken namelijk lastig te combineren. Uiteindelijk kwam ik uit bij een Instant Pot Multi-cooker. Hiermee kun je gewoon in de pan aanbraden (saute-stand). Ook zit er een uitgestelde start op. En als bonus is het ook nog eens een snelkookpan (en je kunt er nog veel meer mee).

Review volgt zodra ik 'm binnen heb!

Volgende: 6 conclusies na 3 weken forenzen per trein 20-11 6 conclusies na 3 weken forenzen per trein
Volgende: Garmin Edge 1000 review 12-'15 Garmin Edge 1000 review

Reacties


Door Tweakers user i-chat, zaterdag 27 januari 2018 14:55

ik ben wel benieuwd naar die review. mijn vriendin heeft ook al een tijdje zo'n ding, maar die was veel goedkoper dan een crockpot, toegegeven heeft het ding geen sauteerstand, maar dat vinden we niet zo heel erg. aanbraden op een pan kost je welgegeld 1 hele extra af te wassen pan, maar levert tegelijk wel het voordeel op dat je minder vet in je slowcooker hebt.
en dat maakt het in veel gevallen lekkerder.


na een zoektocht met ongeveer vergelijkbare overwegingen kwamen wij ook uit bij een goedkoper model crockpot, maar bij aankomst was het al meteen duidelijk, dat ding moest terug. voor ruim 80 euro wilde ik toch wel een aanzienlijk beter product dan we kregen.

verder kijkend kwamen we bij deze, het ding wordt gemaakt voor de britse markt en dat merk je al direct om dat de reseller er een euro-adaptor bij heeft moeten stoppen. toch is het een supper ding.

voordelen:
+ instelbaar van 1 tot 20 uur.
+ uitgestelde starttijd
+ automatisch warmhouden
+ 3 standen: hoog, laag, waromhouden.
+ groot (er past ECHT een hele kip in),
+ pot is van kemamiek en zeer gemakkelijk schoon te krijgen
+ goedkoop < 70 euro

nadelen.
- het ding is door zijn keramische pot behoorlijk zwaar,
- de pot kan niet op het vuur,
- de bediening is minder handig (door te weinig knoppen en een te simpel schermpje)
- het hele ding voelt goedkoop en wankel/wiebelig aan,
- het ding is niet bedoeld voor de nederlandse markt,
--- dus je hebt een adaptor nodig,
--- dus garantie moet via de importeur.


wel moet ik het met je eens zijn, de meeste gerechten zijn ECHT heel lekker al moet je wel vaak behoorlijk oppassen (bevroren kip kan er bijv niet in).

Door Tweakers user 936443, zondag 28 januari 2018 04:39

Crockpot hehe... Vliegen hier in de US als warme broodjes de kmart uit maar het is kwalitatief toch echt een Aldi koopje.

Een bekende naam maar dat is ook alles... Zal aan de prijs liggen.

Door Tweakers user Jeoh, zondag 28 januari 2018 06:00

Snap echt niet wat je aan een slow cooker hebt. Een snelkookpan is vrijwel altijd superieur, en anders doe je gewoon een gietijzeren braadpan in de oven met de deksel op een kiertje op 110C ofzo.

Door Tweakers user Dets, zondag 28 januari 2018 09:40

Hier een slowcooker die wekelijks gebruikt wordt. We hebben 'm ooit gekocht bij Gekås in Ullared. Hij was goedkoop maar wel met 3 standen, delay timer, kooktimer en houdt het na afloop nog 6 uur warm.
Voorheen deed ik alles in een gietijzeren pan in de oven. Dit ding werkt aanzienlijk prettiger, geen geluid (de oven laat een fan draaien) en de deksel trilt ook niet. En je hebt de oven vrij voor andere dingen.
We laten het ding zijn werk doen als we een dag weg zijn en hebben er geen omkijken naar en kunnen lekker eten als we thuis zijn.
(Inmiddels hebben we exact dezelfde nog een keer gekocht en staat er nu een in NL en een in SE)

Door Tweakers user Gopher, zondag 28 januari 2018 20:31

Wij hebben een crockpot, die binnenpan kan prima op gas, echter hebben wij inductie :-). Verder werkt die heel prima. Ik geloof dat wij wel 'n groter model hebben. Gebruiken 'm overigens vaak, chili con carne (met sukadelappen), soepen, spareribs, stoofpotjes (konijn e.d.).

Mooi spul hoor.

Door Tweakers user vanisher, zondag 28 januari 2018 22:22

Crockpot liefhebber hier, wij hebben zelf de https://www.coolblue.nl/p...wcooker-cr026x-4-7-l.html daarvan kan de binnenpan op gas en inductie. Dat gebruik ik overigens nog niet omdat we binnenkort overgaan van gas op inductie.

Ik gebruik hem eigenlijk altijd op de lage stand tussen de 6 - 8 uur. Hij wordt iig niet warmer dan 96 graden (gemeten).

Door Tweakers user ArnieNFW, maandag 29 januari 2018 09:04

Hier een liefhebber van de Crock-Pot CR011 Sauté Slowcooker, 6 liter. Binnenpan kan inderdaad prima op gas (wellicht ook andere energiebronnen?).
Uitgestelde start kan idd niet, maar moet je denk ik mee oppassen ivm het bederven van etenswaren. Kwaliteit is super, vind ik. De binnenpan gebruiken we regelmatig ook op gas voor andere zaken. Deksel trilt niet.

Door Tweakers user Skyrunner, maandag 29 januari 2018 11:55

Ook ik heb de Crock-Pot destijds gekocht om hier eens lekker mee te stoeien en er komen heerlijke dingen uit, mits je het geduld kunt opbrengen.

Even wat kanttekeningen bij jouw opmerkingen:

- Een uitgestelde start is er niet om te voorkomen dat men rauw vlees/vis ongekoeld in de pot laat liggen.

- sauteren kan inderdaad niet in de 4.7l (geëmailleerde) pot, maar er zijn modellen van Crock-Pot die dat wel kunnen (RVS binnenpan).

Overigens ben ikzelf enige tijd terug overgegaan op de Instant Pot waar ik wél in kan sauteren en bij weinig tijd snelkoken wat dan een recept oplevert met dezelfde intense smaken als een slowcooker.

Nadeel van de Instant Pot (Ik heb de DUO 6Qt.) is dat er geen hele kip in past (ideaal in de Crock-Pot met zijn ovale pan). Ook moet je goed rekening houden met vloeistoffen ; de IP heeft minimaal 1 cup (235ml) water nodig om op druk te komen.

Door Tweakers user MaD_co, maandag 29 januari 2018 15:11

i-chat schreef op zaterdag 27 januari 2018 @ 14:55:
......
het ding wordt gemaakt voor de britse markt en dat merk je al direct om dat de reseller er een euro-adaptor bij heeft moeten stoppen. toch is het een supper ding.
......
Bewuste typo?

Ik moest er wel om lachen ;)

Door Tweakers user Stofkapje, maandag 29 januari 2018 15:27

Mijn interesse voor slowcookers is naar aanleiding van dit blog ook gewekt :)

Is overigens dit model Russell-hobbs-slowcooker-6-l-22750-56 geen goed alternatief?

Blijkbaar kun je hiermee sauteren en kent deze ook een uitgestelde startfunctie. Daarbij is hij ook nog eens goed betaalbaar.

Door Tweakers user Skyrunner, dinsdag 30 januari 2018 08:55

Stofkapje schreef op maandag 29 januari 2018 @ 15:27:
Mijn interesse voor slowcookers is naar aanleiding van dit blog ook gewekt :)

Is overigens dit model Russell-hobbs-slowcooker-6-l-22750-56 geen goed alternatief?

Blijkbaar kun je hiermee sauteren en kent deze ook een uitgestelde startfunctie. Daarbij is hij ook nog eens goed betaalbaar.
De meningen zijn verdeeld over een aluminium binnenpan. Doordat de slowcooker lang bezig is zouden alu deeltjes in het eten terecht kunnen komen. Zie ook hier

Door Tweakers user dartbord, dinsdag 30 januari 2018 10:10

Ik heb voor iets van €40 bij de Aldi een slowcooker gekocht een jaartje terug en ben er nog steeds erg tevreden over.

Het ding heeft een uit, warm houden, laag en hoog stand en dat is voor mij genoeg.
Op laag wordt het ding iets van 85 graden en op hoog niet hoger dan 95 graden.

Ik heb geen behoefte aan een timer, want ik gebruik hem alleen als ik thuis ben.

Dat ik hem niet op het vuur kan zetten boeit me niet, want ik gebruik gewoon een koekepan om het vlees eerst op hoog vuur aan te bakken.

De binnenpan kan wel in de oven, maar ook dat zie ik mezelf niet doen.

Ik ben er echt super blij mee, pulled chicken/pork, beef-chili, beef-stew, curry, rollade, soep... maakt niet uit wat je erin wil maken, het kan gewoon. Zelfs het meest simpele stuk vlees word super mals, geweldig!

Oh en ik vergeet het meest belangrijke (voor mij dan, haha): Spareribs worden ZO on-ge-lo-fe-lijk heerlijk mals in dat ding... damn! :D
Bij de keurslager een mooie lap rauwe niet-voor-gegaarde sparerib halen, dan lekker een eigen dry-rub maken en het een nachtje laten marineren... dan in de zelfgemaakte BBQ saus (of andere saus die je lekker vind) lekker een uurtje of 8 a 10 op low in de cooker... en het valt zo van het bot af! :D

Door Tweakers user Skyrunner, dinsdag 30 januari 2018 10:25

Dat is inderdaad wel het mooie van een slowcooker. Zelfs het meest eenvoudig stukje vlees komt er supermals uit.

Er zijn wat basisregels, maar als je je daar netjes aan houdt kan het eigenlijk niet mis gaan.

Heb je trouwens nog een recept voor die ribs? :-P

Door Tweakers user Hkuit, dinsdag 30 januari 2018 13:06

Skyrunner schreef op maandag 29 januari 2018 @ 11:55:
Even wat kanttekeningen bij jouw opmerkingen:

- Een uitgestelde start is er niet om te voorkomen dat men rauw vlees/vis ongekoeld in de pot laat liggen.
Dat schreef nog iemand ook al, maar ik zie eigenlijk niet zo'n groot risico. Als ik 's ochtends de ingredienten, inclusief het vlees, er koud in doe, met koud kraanwater, en na een uur of 6 begint het kookproces, hoeveel rotting/degradatie/enz. zou er dan op kunnen treden?

Door Tweakers user Skyrunner, dinsdag 30 januari 2018 13:56

Hkuit schreef op dinsdag 30 januari 2018 @ 13:06:
[...]

Dat schreef nog iemand ook al, maar ik zie eigenlijk niet zo'n groot risico. Als ik 's ochtends de ingredienten, inclusief het vlees, er koud in doe, met koud kraanwater, en na een uur of 6 begint het kookproces, hoeveel rotting/degradatie/enz. zou er dan op kunnen treden?
Misschien wat overdreven, maar het voedingscentrum stelt 2 uren buiten de koeling als maximum.

Nu spelen die uiteraard op veilig, maar met een stukje kip zou ik persoonlijk ook voorzichtig zijn, zeker als het al op de rand van bederven staat.

Reageren is niet meer mogelijk