6 conclusies na 3 weken forenzen per trein

Door havana op woensdag 20 november 2019 13:50 - Reacties (53)
Categorie: -, Views: 7.319

Als ZZP'er moet je soms het land door en het toeval wil dat ik de komende 7 maanden voor een interimklus 4 dagen per week op en neer moet van Bilthoven naar Den Haag. Alhoewel ik hier een auto voor de deur heb staan, heb ik bewust gekozen om te reizen met de trein. Hiervoor heb ik meerdere redenen: de reistijd is door de file op vooral de A12 vrijwel net zo lang (of zelfs korter), het is beter voor het milieu, ik sta niet in de file, geen extra onderhoud en afschrijving van mijn auto en ik kan tijdens mijn reis nog iets nuttigs (of iets leuks) doen.

Na 3 weken op en neer treinen kom ik tot de volgende 6 observaties.

1. De trein rijdt vrijwel altijd op tijd. Is er een keer vertraging dan is het meestal maar een paar minuten. Valt een trein helemaal uit of is de vertraging langer, dan volgt de volgende trein meestal heel snel. Het treinnetwerk is, op mijn traject althans, een veredeld metronetwerk.

2. Mijn krappe overstaptijd van 5 minuten op Utrecht CS is in de praktijk prima haalbaar. Zelfs met een paar minuten vertraging red ik het nog, al heb ik al meerdere keren een sprint moeten trekken. Goed voor de conditie. Mijn record is overstappen binnen 2 minuten (van spoor 12 naar 2).

3. Het is DRUK in de spits. Heel druk. Zitten in de 2e klas? Dat kan, maar dan moet je helemaal naar het achterste treinstel lopen en vooral niet te kritisch zijn op je zitplek.

4. Het internet in de trein is ruk. Van het trein-wifi is dan natuurlijk al lang bekend, maar het geldt ook voor internet op je eigen telefoon en dat was voor mij nieuw. Met mijn provider KPN heb ik in het beste geval traag 3G. Reis je echter buiten de spits, heb je gewoon snel 4G. Duidelijk een capaciteitsprobleem dus. De oplossing is om content zoals een krant of een Netflix-aflevering thuis al te downloaden. Het grote aantal papieren kranten, boeken en e-readers dat je in de trein tegen komt is hiermee direct verklaard. Werk doen op een laptop waarbij je afhankelijk bent van internet is quasi-onmogelijk. Eigenlijk is dit schandelijk.

5. Vouwfietsen zijn a) asociaal b) heel irritant. Zet gewoon een oude fiets op het station (heb ik ook gedaan). Ik snap met de beste wil van de wereld niet dat de NS ze niet verbiedt. Ze staan enorm in de weg en de eigenaren klappen ze maar zelden helemaal in. In de spits is er gewoon geen plek voor.

6. Reizen per trein is duur. Ik heb het geluk dat ik nog een "oldskool" kortingkaart heb waardoor ik op de terugweg 40% korting krijg. In totaal ben ik dan alsnog iets meer dan 20 euro per dag kwijt. Reizen met het OV levert weliswaar een klein fiscaal voordeel op, maar dan nog is het simpelweg goedkoper om met de auto te gaan. Reken je alleen de brandstof dan is de auto zelfs véél goedkoper (al is dat natuurlijk niet eerlijk).

Al bij al is de balans voorlopig behoorlijk positief. Voorlopig blijf ik dus reizen per trein. Wat zijn jullie ervaringen met het reizen per trein?

Volgende: Waarom je geen crockpot moet kopen (maar wel een slowcooker) 01-'18 Waarom je geen crockpot moet kopen (maar wel een slowcooker)

Reacties


Door Tweakers user sys64738, woensdag 20 november 2019 17:32

Sinds april dit jaar heb ik een project in hartje Amsterdam. Dus de auto is echt geen optie want de trein mag dan wel duur zijn, als je parkeren in de stad mee gaat rekenen, wordt het ineens heel voordelig.

Vind het ook prima gaan maar ik reis ook op een traject waar elk kwartier een trein gaat. Dat maakt het wel makkelijker. En ik kan altijd zitten want beginpunt van de trein maar ik heb wel medelijden met die mensen die in het gangpad gepropt staan zo nu en dan.

Ik mis de files absoluut niet en ik ben ook niet meer zo tijdsafhankelijk daardoor. Voorheen moest ik om half 4 weg of na 6en, anders was het niet te doen. Nu maakt het niet ut, de reis duurt altijd even lang/kort. Dan is het een stuk minder erg als je om kwart over 3 nog even een collega moet helpen en het loopt wat uit.

Dus lekker Netflix aan en gaan. Ik vind het prima zo.

Door Tweakers user Uzuhl, woensdag 20 november 2019 18:41

Liever 8 uur in de file dan 8 minuten met de trein

Door Tweakers user XallaX, woensdag 20 november 2019 18:56

Omdat ik geen vaste werkplek heb is de trein voor mij geen optie.

De keren dat ik er wel gebruik van gemaakt heb was de trein vaak overvol (spits, feestdagen), geen plek om te zitten. Nu kies je er op een feestdag zelf voor en ach, we hebben lol maar als ik dagelijks mezelf in een overvolle trein van en naar m'n werk moet hijsen is de lol er gauw af denk ik.

File is ook niet alles maar een muziekje aan en ik heb de gewoonte om in mijn reistijd veel telefoongesprekken (ook zakelijk) te voeren. Scheelt me op andere momenten weer tijd dus op die manier is de file wel te overleven. Daarnaast is een fitness abonnement ook een leuke optie, in bijna heel Nederland kan ik fitnessen en op het moment dat het me echt te druk is om 17.00 uur ga ik wat eten en daarna naar de sportschool 'op locatie' als ik mijn programma afgewerkt heb is de file opgelost :)

Door Tweakers user OldSchoolPhoto, woensdag 20 november 2019 19:09

Het grote probleem van de trein is dat die niet begint voor je deur en niet eindigt waar je heen wil. Tenzij je weinig tijd voor en na de treinreis hebt, is het prima reizen met de trein. Zo niet, dan is het zonde van de tijd. De tijd dat ik met trein kon reizen vond ik perfect. Nu ik niet meer naast een station werk, is de trein 3x zo lang als de auto. Bummer, sturen dus...

Door Tweakers user synoniem, woensdag 20 november 2019 19:23

Ik reis ook veel met de trein en het stuk Utrecht - Den Haag is al snel beter met de trein dan met de auto. Datzelfde geldt eigenlijk voor Utrecht - Eindhoven en Utrecht - Rotterdam maar voor in de ochtend de Randstad uit richting Groningen, Zwolle, Apeldoorn en Enschede e.d. niet. Dan is de auto vaak nog te overwegen qua kosten en reistijd.

Wat me vaak stoort zijn inderdaad die vouwfietsen maar ook de vertragingen die altijd braaf beginnen met vijf minuten dan oplopen tot dertig minuten waarna de treinrit opgeheven wordt. De trein rijdt vervolgens verder als de trein van een half uur later maar voor de statistieken heeft hij dan volgens de regels van de concessie geen vertraging meer.

Door Michael, woensdag 20 november 2019 22:27

Mooie opsomming.

Qua kosten ben je al gauw voordeliger uit met een trajectkaart, vermoed ik. Dat is in ieder geval zo met 5 dagen per week, voor 4 kan het een ander verhaal zijn.

Zelf heb ik een jaar lang 5 dagen per week van Goes naar Tilburg gereisd. Dat was over het algemeen prima, alleen de overstap op Roosendaal was (en is) veel te krap - 3 minuten, terwijl de trein maar eens in het half uur rijdt. Wel had ik eigenlijk altijd een zitplaats, ook in de spits.

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 21 november 2019 06:32

Uzuhl schreef op woensdag 20 november 2019 @ 18:41:
Liever 8 uur in de file dan 8 minuten met de trein
Bij zulke uitspraken vraag ik me af: hoe vaak heb jij al de trein genomen? Weet je trouwens wat dat is? 8u in de file staan? De trein is niet altijd leuk. Als er capaciteitsproblemen zijn en je zit op elkaar gedrukt is dat niet leuk. Als je eens een uur verliest omdat de trein is afgeschaft is dat niet leuk. Maar als alles normaal gaat dan heb je een rustige rit die je nuttiger kan vullen dan naar het verkeer voor je te staren. Krant lezen, filmpje kijken, tweakers bekijken, ... you name it. Dat kan je niet achter het stuur. En als de trein op je traject over het algemeen snelller is dan de wagen omdat die wagen zich vastrijdt in een file waarvan je nooit weet hoe lang deze gaat duren dan is de keuze toch echt snel gemaakt. Als ik moet kiezen tussen gemiddeld anderhelfuur enkele reis met de trein of tussen de 2 en 3 uur met de wagen dan is voor mij de keuze verdomd snel gemaakt. Dat is een winst van meerdere uren per dag gewoon door die trein te nemen. En dan hebben we het nog niet gehad over de lagere stress die je er van krijgt.

Maar rij jezelf met plezier vast in die file. Bezorgt mij 1 klager minder op de trein.

Door Tweakers user Pietervs, donderdag 21 november 2019 06:51

Reizen met het OV levert weliswaar een klein fiscaal voordeel op, maar dan nog is het simpelweg goedkoper om met de auto te gaan.
Uhm... Bilthoven - Den Haag is volgens Google 78 km enkele reis. X2 is dat dus 156 km.
Als je uitgaat van 19 cent per km kom je uit op ruim 29,5 euro per dag.
Dus ik ben benieuwd waarom je tot de conclusie komt dat de auto goedkoper is? :?

Neemt niet weg dat het OV duur is: als je met twee of meer bent is de auto nagenoeg altijd goedkoper. En dat is natuurlijk jammer, als je het OV gebruik wil bevorderen.

Door Tweakers user walteij, donderdag 21 november 2019 07:08

Pietervs schreef op donderdag 21 november 2019 @ 06:51:
Reizen met het OV levert weliswaar een klein fiscaal voordeel op, maar dan nog is het simpelweg goedkoper om met de auto te gaan.
Uhm... Bilthoven - Den Haag is volgens Google 78 km enkele reis. X2 is dat dus 156 km.
Als je uitgaat van 19 cent per km kom je uit op ruim 29,5 euro per dag.
En een enkeltje Bilthoven - Den Haag kost 13.30 (zonder korting), dus retour is dat 26.60. Dat is in iderdaad 3 euro goedkoper dan jouw berekening.
Maar daar komt dan (meestal) nog wel een tram/busreis bij, want er is bijna niemand die op loopafstand van station Bilthoven woont en ook nog eens op loopafstand van Den Haag centraal werkt.
Overigens een slim rekenvoorbeeld, want als ik Zwijndrecht -Schiphol neem (enkele reis met de auto ook 80 km) kost me dat met de trein (retour) 32 euro en met de auto 30.40. Dus daar is de auto dan weer goedkoper.

Door Tweakers user m-vw, donderdag 21 november 2019 08:28

De trein is leuk als je in de buurt van een station woont en werkt.

Als ik met de trein wil moet ik eerst in een plaats met een station zien te komen. Bij ons in het dorp rijdt enkel de buurtbus.

Door Tweakers user SonOfSam, donderdag 21 november 2019 08:34

Je vergeet nog een punt. Ik mis nog altijd het feit dat je gewoon kan lezen in de trein. Heerlijk vond ik dat!

Door Tweakers user Venraiden4K, donderdag 21 november 2019 08:50

Voor mensen in de randstad is het OV inderdaad een uitkomst.

Nu ik noodgedwongen weer een aantal dagen met het OV reis zie ik dat ik minimaal een uur extra reistijd heb, en de kosten zijn exponentieel gestegen. OV kost mij 20 euro per dag, terwijl mijn zuinig auto mij nog niet eens de helft kost.

Ik mag namelijk eerst een half uur met de ene bus, dan 20 minuten wachten op de andere bus en dan weer een half uur reizen en als laatste nog even 15 minuten lopen of 7 minuten fietsen.

Met de auto duurt dezelfde reis 20 - 30 minuten.

Door Tweakers user Jelle Brolnir, donderdag 21 november 2019 08:54

Wacht maar tot het sneeuwt.

Door Tweakers user havana, donderdag 21 november 2019 10:01

Michael schreef op woensdag 20 november 2019 @ 22:27:
Mooie opsomming.

Qua kosten ben je al gauw voordeliger uit met een trajectkaart, vermoed ik. Dat is in ieder geval zo met 5 dagen per week, voor 4 kan het een ander verhaal zijn.

Zelf heb ik een jaar lang 5 dagen per week van Goes naar Tilburg gereisd. Dat was over het algemeen prima, alleen de overstap op Roosendaal was (en is) veel te krap - 3 minuten, terwijl de trein maar eens in het half uur rijdt. Wel had ik eigenlijk altijd een zitplaats, ook in de spits.
Zowel met 4 als met 5 dagen is het duurder, omdat ik dan mijn 40% korting op de terugreis verlies.

Door Tweakers user havana, donderdag 21 november 2019 10:02

SonOfSam schreef op donderdag 21 november 2019 @ 08:34:
Je vergeet nog een punt. Ik mis nog altijd het feit dat je gewoon kan lezen in de trein. Heerlijk vond ik dat!
Volgens mij noem ik letterlijk dat je een krant kan lezen :)

Door Tweakers user havana, donderdag 21 november 2019 10:02

Gelukkig is dat meestal maar 1 of 2x per jaar. En thuis werken is dan een prima alternatief.

Door Tweakers user havana, donderdag 21 november 2019 10:03

m-vw schreef op donderdag 21 november 2019 @ 08:28:
De trein is leuk als je in de buurt van een station woont en werkt.

Als ik met de trein wil moet ik eerst in een plaats met een station zien te komen. Bij ons in het dorp rijdt enkel de buurtbus.
Dat is dan een ramp, ik heb het geluk dat ik letterlijk 3 min. van het station woon :)

Door Tweakers user XiaomiGlobal, donderdag 21 november 2019 10:22

Geen extra onderhoud, maar wel gewoon afschrijving hoor: een auto schrijft ook af als die stil staat en je betaald gezellig wegenbelasting en verzekering, maar je rijdt er niet in. Enige wat je dan echt bespaard is de benzine, omdat de vaste kosten van een auto gewoon doorlopen.

Parkeren is natuurlijk wel een dingetje in grote steden: ik heb in Dusseldorf een paar keer op een P+R geparkeerd en vervolgens, een leenfiets genomen waar ik dan € 1 voor betaalde.

[Reactie gewijzigd op donderdag 21 november 2019 10:26]


Door Tweakers user Skyrunner, donderdag 21 november 2019 10:25

Ik heb tussen auto's in gebruik gemaakt van de trein en er is altijd wel iets, misschien simpelweg pech, druk traject, ik weet het niet.

Maar mijn conclusie is en blijft dat de NL trein een aanfluiting is. Overbevolkt in de spits, zitplaatsen (als je er al een kunt vinden) krap en oncomfortabel, kostenplaatje totaal niet interessant, laat staan reisduur (bijna dubbel van met de auto).

Nu zal ik wel toegeven dat het feit dat ik niet vlakbij een treinstation woon behoorlijk meetelt in de hele OV beleving en dus dat mijn bevindingen meer gebaseerd zijn op het totaalplaatje.

Neemt niet weg dat iedere aankondiging van prijsverhogingen bij NS een WTF momentje is...

Door Tweakers user timberleek, donderdag 21 november 2019 10:36

Blokker_1999 schreef op donderdag 21 november 2019 @ 06:32:
[...]
Bij zulke uitspraken vraag ik me af: hoe vaak heb jij al de trein genomen? Weet je trouwens wat dat is? 8u in de file staan? De trein is niet altijd leuk. Als er capaciteitsproblemen zijn en je zit op elkaar gedrukt is dat niet leuk. Als je eens een uur verliest omdat de trein is afgeschaft is dat niet leuk. Maar als alles normaal gaat dan heb je een rustige rit die je nuttiger kan vullen dan naar het verkeer voor je te staren. Krant lezen, filmpje kijken, tweakers bekijken, ... you name it. Dat kan je niet achter het stuur. En als de trein op je traject over het algemeen snelller is dan de wagen omdat die wagen zich vastrijdt in een file waarvan je nooit weet hoe lang deze gaat duren dan is de keuze toch echt snel gemaakt. Als ik moet kiezen tussen gemiddeld anderhelfuur enkele reis met de trein of tussen de 2 en 3 uur met de wagen dan is voor mij de keuze verdomd snel gemaakt. Dat is een winst van meerdere uren per dag gewoon door die trein te nemen. En dan hebben we het nog niet gehad over de lagere stress die je er van krijgt.

Maar rij jezelf met plezier vast in die file. Bezorgt mij 1 klager minder op de trein.
Is nogal een gechargeerde uitspraak natuurlijk. Maar ik zit ook liever in de auto dan in de trein.

Van de tijd dat ik dat geregeld deed weet ik nog wel een aantal irritaties:
- Permanente tijdsdruk. 3 minuten later van huis vertrekken omdat x, betekend een gemiste aansluiting en 30 min vertraging op de totale reis. Met de auto is het eigenlijk geen factor.
- onefficiente reis. Tenzij de stations/haltes perfect uitkomen, ben je al met al een bult tijd kwijt aan wachten op overstap, een stuk lopen etc.
- nutteloze tijd in de trein. Ja je kan lezen etc, maar echt chill is het niet. Het is druk en je zit net niet lekker (als je al zit). "dom vermaak" (niet negatief) kan dan prima, maar iets constructiefs doen kan vaak amper tot niet. Dus de "vrije tijd" in de trein is ook beperkt bruikbaar.

Belangrijk hieraan was wel dat ik in het oosten van het land zat. Dus treinen gingen eens per half uur. bus overstap was een kwartier wachten. en de wegen zijn redelijk filevrij.
Ritten met weinig overstap en een trein per 10 minuten maakt het een stuk beter icm een filerijke randstad.

Door Tweakers user himlims_, donderdag 21 november 2019 10:50

laatst auto gekocht (na 15jr zonder!!) blijkt aanzienlijk goedkoper dan regulier OV. en maar janken over files ... maak OV betaalbaar!! stop met kansloze projecten als wifi of fancy tv's.

Door Tweakers user havana, donderdag 21 november 2019 11:31

XiaomiGlobal schreef op donderdag 21 november 2019 @ 10:22:
Geen extra onderhoud, maar wel gewoon afschrijving hoor: een auto schrijft ook af als die stil staat en je betaald gezellig wegenbelasting en verzekering, maar je rijdt er niet in. Enige wat je dan echt bespaarT is de benzine, omdat de vaste kosten van een auto gewoon doorlopen.
De vaste kosten lopen inderdaad door. Ik kan privé niet zonder auto, dus weg doen is geen optie. Wegenbelasting en verzekering hoef ik dus niet mee te nemen in de vergelijking, want dat moet ik altijd betalen. Als ik met de auto naar werk zou gaan, betaal ik echter wel meer dan brandstof. Door de extra kilometers schrijft de auto sneller af en ik maak ook extra onderhoudskosten. Dus als ik de vergelijk eerlijk wil maken, vergelijk ik
- de brandstof
- de EXTRA afschrijving
- de EXTRA onderhoudskosten

[Reactie gewijzigd op donderdag 21 november 2019 11:32]


Door Tweakers user havana, donderdag 21 november 2019 12:06

Ik heb het eens uitgerekend, en de uitkomsten hebben mij verbaasd.

De autoreis van 146 km (retour) komt met een gemiddeld verbruik van 1:15 en een dieselprijs van 1,35 op iets meer dan 13 euro aan brandstofkosten. Dat is 66% goedkoper dan de kosten van een retour per trein (21,28€, dat is inclusief 40% korting op de terugweg).

Echter, reizen met het OV levert een fiscaal voordeel op. Voor een periode van 7 maanden (de duur van de klus) en uitgaande van de hoogste belastingschijf komt dat neer op 630 euro netto. Reken je dat terug naar korting per rit dan zit je bij 90 werkdagen op precies 7 euro korting per retour. Een treinkaartje komt daarmee op 14,28 €. En daarmee is treinen nog maar 9% duurder dan de brandstof.

Het is natuurlijk niet eerlijk om alleen de brandstofkosten te nemen. Eigenlijk moet je de totale kosten van autobezit rekenen. Aangezien ik privé echt niet zonder auto kan, kijk ik dan alleen naar de extra kosten die ik maak door met de auto te gaan. Dus niet naar verzekering en MRB, want dat moet ik altijd betalen.

In die 7 maanden zou ik ruim 13.000 km extra rijden. Da’s precies een half onderhoudsinterval. Een beurt kost doorgaans ongeveer 300 euro, dus de helft daarvan komt erbij voor onderhoud. 150 euro extra dus. Dan de afschrijving. De afgelopen 3 jaar heb ik zo’n 220 euro per maand afgeschreven, op basis van 20k/jaar. Door het woon-werkverkeer zou ik ruim 33k per jaar gaan rijden, een toename van 66%. Het is echter niet eerlijk om de afschrijving met dat percentage op te plussen, aangezien de absolute afschrijving sowieso afvlakt. Ik ben daarom uitgegaan 33% extra afschrijving, wat neerkomt op ruim 70 euro per maand.

De extra kosten komen daarmee op bijna 660 euro, ofwel € 7,30 per retourrit. De totale prijs van een autorit (retour) komt daarmee op ruim 20 euro. Zet je dat af tegen het fiscaal vriendelijke treinkaartje (14,28) is het autorijden 43% duurder.

[Reactie gewijzigd op donderdag 21 november 2019 12:23]


Door Tweakers user ASS-Ware, donderdag 21 november 2019 12:53

Van mijn huis naar de plek van mijn huidige opdracht duurt 35 minuten met de auto, 60 minuten als er een flinke file staat en 1,5 uur met het OV.
Doe mij de auto maar.

Door Tweakers user Jeroenzer, donderdag 21 november 2019 13:16

Schijt hekel aan de trein, ik ben zelfs juist met de auto gegaan in overleg met mijn werkgever, heb ook een lease auto gekregen.

Ik vind de mensen in de trein aso, vooral bij instappen en uitstappen, elke niet de ruimte geven, mensen die voeten op bank plaatsen, tas expres ergens neerzetten zodat mensen er niet gaan zitten.

De vieze gewoontes van mensen in de ochtend.

Los daarvan ben ik 2 meter lang en de stoelen zitten daarom niet altijd even lekker,vaak met knietjes tegen de rug van stoel voor me, dit resulteert gewoon in pijn in de knietjes.

[Reactie gewijzigd op donderdag 21 november 2019 13:16]


Door Tweakers user havana, donderdag 21 november 2019 13:28

ASS-Ware schreef op donderdag 21 november 2019 @ 12:53:
Van mijn huis naar de plek van mijn huidige opdracht duurt 35 minuten met de auto, 60 minuten als er een flinke file staat en 1,5 uur met het OV.
Doe mij de auto maar.
Tsja in dat geval zou ik dezelfde keuze maken....

Door Tweakers user Ghostrider, donderdag 21 november 2019 13:57

In dit soort gebieden is de motorfiets (of motorscooter) gewoon gemeengoed, ivm file en parkeren.

Dat de trein zo duur is was mij niet bekend, ik ga al jaren niet meer met het vee vervoer.

Door Tweakers user MadEgg, donderdag 21 november 2019 14:14

Ik ga regelmatig voor werk met de trein van Groningen naar Utrecht. Ik sluit me grotendeels bij je conclusies aan. Trein heeft zelden vertraging maar het komt wel eens voor. Het vervelendste is dat je daardoor soms de aansluiting mist. Van mijn huis naar het station ga ik met de bus, en op de terugweg is dat een overstaptijd van 3 minuten of anders een halfuur wachten. Vaak haal ik die, maar met de minste vertraging gaat het fout.

Internet in de trein is inderdaad ruk, maar sinds enkele maanden gebruik ik een mifi met externe 4G-antenne en sindsdien gaat het eigenlijk top. 4 uur reistijd effectief omgezet in declarabele uren.

Door Tweakers user Blasterxp, donderdag 21 november 2019 16:08

Lange tijd met de trein naar Utrecht gesjeezd vanuit Groningen.

a. stress om de trein te halen, te vroeg- wachten op een ijskoud perron
b. zitplek naast iemand die stinkt
c. geen mogelijkheid om vrij te praten tijdens het bellen
d. niet schoon
e. echt werken lukt niet
f. je gaat zitten te eten omdat je je verveeld.

Door Filet americain, donderdag 21 november 2019 17:11

Ik heb het geluk dat ik dagelijks Den Haag-Amsterdam pendel buiten de spits, dal vrij abbonementje van 139mnd, rustig 1e klas zitten en met de laptop me voorbereiden op m'n dag in amsterdam. Kwa kosten en comfort zou ik niet aan een auto te durven denken, meestal check ik gewoon 6:30 in als ik om 8 uur in amsterdam moet zijn en reis met m'n dalabbo, nog even een dutje doen als ik niet genoeg slaap. Elke ochtend 10 minuutkes fietsen naar het station en in amsterdam 10 minuten lopen en m'n dag start weer vers :)

Door Tweakers user hoi1234, donderdag 21 november 2019 21:09

Het ligt heel erg aan jouw situatie denk ik. Ik fiets altijd naar school, omdat het maar 7km enkele reis is. De bus staat steevast in de file, komt te laat, zit vol, is nog vochtiger en benauwder dan een sauna en de overstap sluit niet goed aan, waardoor ik soms 15 minuten op een bus moet wachten (de tijd die ik nodig heb om naar huis te fietsen).

De trein doet het redelijk op de drukke trajecten, maar het is knap lastig als je 30 minuten (veelal de kleinere stations) moet wachten, omdat je trein niet reed/je de trein gemist hebt

Door Tweakers user JT, donderdag 21 november 2019 23:50

30 auto minuten vs 70 ov minuten. De trein is op het traject sneller dan de auto maar vanuit een stadje met 15k inwoners moet ik eerst 25 minuten fietsen, met marge 30. En een kwartier lopen naar werk. Het is ook duur in vergelijking met mijn auto uit 2006. Wel milieubewust, ik heb wat extra beweging en kan wat werken in de trein (meestal) dus ik blijf het soms doen. Met betere prijzen zou ik het vaker doen.

Oh ja, ook ben autoliefhebber maar een forensenrit is voor mij geen liefhebberij ;)

Door Tweakers user Pietervs, vrijdag 22 november 2019 00:17

walteij schreef op donderdag 21 november 2019 @ 07:08:
[...]

En een enkeltje Bilthoven - Den Haag kost 13.30 (zonder korting), dus retour is dat 26.60. Dat is in iderdaad 3 euro goedkoper dan jouw berekening.
Maar daar komt dan (meestal) nog wel een tram/busreis bij, want er is bijna niemand die op loopafstand van station Bilthoven woont en ook nog eens op loopafstand van Den Haag centraal werkt.
Overigens een slim rekenvoorbeeld, want als ik Zwijndrecht -Schiphol neem (enkele reis met de auto ook 80 km) kost me dat met de trein (retour) 32 euro en met de auto 30.40. Dus daar is de auto dan weer goedkoper.
Rekenvoorbeeld was niet bedoeld om slim te zijn, maar gebaseerd op de beschikbare informatie: Havana had aangegeven dat hij in Bilthoven woont en in Den Haag werkt, en de gangbare vergoeding voor autoreizen is 19 cent per km. :)
Verder heeft hij aangegeven dat hij een fiets op het station heeft staan, maar je hebt wel gelijk dat als er nog tram of bus bijkomt het plaatje behoorlijk kan kantelen (nog los van de kans dat je dan met de auto misschien wel een stuk sneller bent).

@havana
Dank voor je berekening.
Moet zeggen dat de uitkomst me wel verbaast: zo'n groot verschil had ik niet verwacht.
Moet zeggen dat ik toch wel erg verknocht ben aan mijn autootje verknocht ben :)

Door Tweakers user Joey117, vrijdag 22 november 2019 10:01

Ik reis al jaren niet meer met de trein, voornamelijk omdat ik dicht bij mijn werk woon.

Mijn eigen ervaring is dat als je naast een station woont en naast een ander station werkt, de trein bijna altijd de beste oplossing is. Zodra je verder van het station woont en je eerst nog met de bus of metro naar dat station moet en na je eindstation ook nog de bus of metro nodig hebt, dan is de auto vaak het voordeligst.

Door Tweakers user Jochemd13, vrijdag 22 november 2019 17:12

Het scheelt dat ik én een student ben (dus OV kost mij doordeweeks niks) én in de randstad woon en studeer, station is op loopafstand. Per dag is het met de trein ongeveer 50 minuten van deur tot deur, waar dit met de auto minstens 35 minuten is, file daarbij niet opgeteld. Dan vind ik dat kwartier niet in verhouding staan met de kosten die je aan een auto hebt,

Natuurlijk is het zo nu en dan druk in de trein van Leiden naar Delft, maar dat is voornamelijk omdat bijna iedereen op Leiden achterin de trein instapt, en niet doorloopt tot waar de trein daadwerkelijk stopt. Voorin zijn er meestal nog genoeg plekken, dus is het zelden dat ik in de spits moet staan.

Enige vervelende is dat mijn overstap op Leiden niet geweldig is, eens per halfuur gaat er een sprinter naar mijn woonplaats en vooral toen het nieuwste model sprinter daar ging rijden was er dagelijks behoorlijk wat uitval. Tegenwoordig komt die uitval maar sporadisch voor.

Door Tweakers user Smuey, vrijdag 22 november 2019 17:46

Woon-werkverkeer is niet interessant (2x overstap +minimaal een half uur lopen, totaal bijna anderhalf uur aan reistijd, tegenover 20 minuten met de auto en een uur(!!!) Met de fiets) Voor alles buiten woon-werkverkeer om zit ik niet alleen in de auto, dus dan kan het OV er al helemaal niet meer tegenop. Als je al een auto hebt, is het OV simpelweg niet interessant meer.

Door Tweakers user Eli3l, zaterdag 23 november 2019 00:02

Skyrunner schreef op donderdag 21 november 2019 @ 10:25:
Ik heb tussen auto's in gebruik gemaakt van de trein en er is altijd wel iets, misschien simpelweg pech, druk traject, ik weet het niet.

Maar mijn conclusie is en blijft dat de NL trein een aanfluiting is. Overbevolkt in de spits, zitplaatsen (als je er al een kunt vinden) krap en oncomfortabel, kostenplaatje totaal niet interessant, laat staan reisduur (bijna dubbel van met de auto).

Nu zal ik wel toegeven dat het feit dat ik niet vlakbij een treinstation woon behoorlijk meetelt in de hele OV beleving en dus dat mijn bevindingen meer gebaseerd zijn op het totaalplaatje.

Neemt niet weg dat iedere aankondiging van prijsverhogingen bij NS een WTF momentje is...
De trein is juist in Nederland top geregeld. Treinen rijden veel vaker en stipter dan in de meeste landen.

Door Tweakers user Skyrunner, zaterdag 23 november 2019 09:12

Eli3l schreef op zaterdag 23 november 2019 @ 00:02:
[...]


De trein is juist in Nederland top geregeld. Treinen rijden veel vaker en stipter dan in de meeste landen.
Jouw referentiekader is duidelijk anders dan dat van mij.

Ik heb per trein in China en Japan gereisd, daar is 1 minuut afwijking eigenlijk al 'not done'. Europa zou ik niet weten, maar de keren dat ik met de NS ben gegaan was er altijd wel iets aan de hand en vertragingen van een half uur (en meer) geen uitzondering.

Door Tweakers user havana, zaterdag 23 november 2019 11:18

Tamelijk onvergelijkbare situatie. Nederland is behoorlijk klein en het treinnetwerk lijkt bijgevolg meer op een metronetwerk. Dat je dan vaker vertraging hebt is niet meer dan logisch.

Als je vergelijkt met de landen om ons heen doet de NS het gewoon heel erg goed.

Door Tweakers user Philpend, zaterdag 23 november 2019 12:42

Voor mij was de keuze niet moeilijk, bijna anderhalf uur onderweg met OV in vergelijking met net onder het half uur met de auto (enkele reis) . Dat scheelt mij bijna twee uur per werkdag en voorkomt dat ik sta te kouwkleumen op haltes en perrons bij de diverse overstappen. Als ik alle kosten meeneem zal een auto wel net iets duurder zijn, maar dat is mij die twee uur per dag vrije tijd extra en een veel groter reiscomfort meer dan waard. Filetechnisch heb ik mazzel, ik moet van de snelweg af waar heel soms net het staartje van de file staat, maar meestal nergens last van.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 23 november 2019 12:48]


Door Wouter, zaterdag 23 november 2019 12:53

Altijd bijzonder om te zien, mensen die bijna nooit met de trein gaan klagen er het meest over. Het is voor mij helaas niet echt gunstig om met de trein te gaan, maar zou toch graag van de file en de nutteloze reistijd af willen.

Door Tweakers user weekend warrior, zaterdag 23 november 2019 14:19

Mooie observatie, met zowel de voors als de tegens. Ik reis heel regelmatig met de trein ondanks dat ik een auto voor de deur heb staan. Het geeft je gewoon meer tijd om andere dingen te doen onderweg.

Door Tweakers user Dionysiou, zaterdag 23 november 2019 17:57

Ik reis al dik 10 jaar met de trein (sinds mijn 16e) en ben niet anders gewend. Van Alkmaar naar Den Haag en Alkmaar naar Amsterdam. Ik ben het overigens eens met je observatie.

Echter, sinds twee maanden een nieuwe job en werk ik gedetacheerd met een eigen leasebak. Ik moet zeggen, met de auto is zo fijn, ondanks de files. Wel reis ik vroeg voor de file uit (06.00 heen en 15.00 weer naar huis). Ik zou niet terug naar de trein willen.

Lekker warm in de auto van deur tot deur, podcast of muziek aan. Prima! Parkeerkosten kan ik declareren of ik krijg een P+R/Q-Park abonnement in de buurt van mijn opdracht.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 23 november 2019 17:57]


Door Fahr, maandag 25 november 2019 09:45

op ee TIJD dat ik niet WIL vertrekken vanuit een PUNT waar ik niet WIL zijn om aan te KOMEN op ee n plek anders dan MiJn BesTEMMING>??

NEE DE trein IS het NIET voor mIJ, vies VervOER voor HET VEE/

Door Tweakers user Gemaskerde, maandag 25 november 2019 13:33

3 dagen naar Amsterdam geweest voor mij werk, traject Alkmaar Amsterdam, ik was voor deze 3 dagen reizen met de trein 65€ kwijt. echt belachelijk, zoiezo is het openbaar vervoer niet voor mij ik heb er echt een hekel aan, maar deze prijzen helpen ook niet om mensen over de streep te trekken. Dan hoor je vaak nog dat een abonnement goedkoper is maar dit is alsnog duur.

Voor mij gevoel ik rijden met mij eigen auto voordeliger dan het openbaar vervoer.

[Reactie gewijzigd op maandag 25 november 2019 13:34]


Door Tweakers user LOTG, maandag 25 november 2019 16:43

Ik heb 4 jaar met de trein gereist. Elke dag Maastricht-Eindhoven en een deel Maastricht-Venlo.

En soms nog verder.

Ik deel je mening dan ook niet helemaal.

Punt 1: NS meestal wel, destijds Veolia heel vaak niet. En als die meer dan 10 minuten te laat was dan kwam de trein meestal helemaal niet. Of ja, hij kwam wel maar reed vervolgens niet verder en mocht je wachten op de volgende. En nee die reed niet elk kwartier.
Herfst/Winter was het drama compleet. Bij het vallen van de eerste blaadjes was het meestal uit met de pret en was geen trein een reële situatie. Op een gegeven moment was het minimaal 1x in de week raak.

Komt even bij, tussen Roermond en Maastricht ligt maar 1 spoor. Gebeurt er iets dan rijd er dus helemaal niets meer. Omreizen gaat dan ook niet. U mag met de bus.

Dit betekend dus dat je al 2 uur extra minimaal mag optellen bij je reistijd, want de eerste bus komt op zijn vroegst na 45 minuten. Dat betekend dat er voor minstens 2 intercities en een stoptrein een touringcar staat waar NS de free for all strategie hanteert. Niets van we gaan proberen dit ordelijk te laten verlopen.

Dus ook al sta je daar voor aan als eerste drie kwartier te wachten, jij gaat pas met de 3e of 4e bus.

Veolia was helemaal geweldig, want die hadden ook de lijnbussen. Maar ook al rijd de trein niet, jou treinkaartje is niet geldig in de lijn bus, wacht maar op het alternatief vervoer.

Ik had overigens een altijd vrij abbo, want dat was goedkoper dan een traject kaart (en flexibeler). Dan mag je dus ook met andere vervoerders gratis rijzen. Wel inchecken want je krijgt gewoon een boete omdat je betaald voor je reis. Wel door alle vertraging denk ik een maand of 2 gratis kunnen reizen door geld terug te vragen.

Punt 2: Nieuwe dienstregeling zorgde er voor dat mijn overstap tijd zo kort was geworden dat ik elke dag al ruim voor dat we bij het station waren voor de deur stond in de startblokken want ik mocht op het station naar een ander perron sprinten (trap af en trap op). En ja, dan komt jou trein uiteraard wel te laat en je aansluiting niet. Extra bonus, eerst lagen die tegenover elkaar en kon je de trein direct in stappen.

Punt 3: Ja, en de NS weet dat. De oplossing is dan natuurlijk om je klanten de schuld te geven. En dat is ook deels zo. Ik liep ALTIJD helemaal naar het laatste treinstel buiten de stationsoverkapping. Plaats zat tenzij er iets was, en dan hoor je omgeroepen worden dat mensen moeten door lopen IN de trein.

Hier ook een punt van ergernis richting zowel de NS die hun reizigers een beetje kan opvoeden en de mensen zelf. DENK EENS NA BIJ HET INSTAPPEN. Men komt binnen en gaat op de eerste de beste stoel zitten en daar uitgebreid lastig en de gang blokkeren. Loop GVD door naar het midden en ga daar zitten. Beetje efficiënt instappen kan toch wel.
En het is ook volkomen onlogisch om eerst mensen te laten uitstappen zo dat er ook plaats is. Nee meteen door duwen naar binnen.

Om nog maar te zwijgen van de mensen die lekker staan te roken in de mensen massa. Score: 1 brandplek op mijn arm en 2 jassen met een brandgat. O ja, en die peuk ook op het spoor/grond gooien voor de goede orde.

Maar als de strond aan de knikker is dan wil de NS makkelijk een intercity in een stoptrein proppen. Bij 35 graden sta je daar dan. Ben je helemaal blij als je bedenkt wat je daar voor betaald elke maand.

4. Internet in de trein is een mythe, en ik had ook liever gezien dat de NS met die onzin stopte en dat geld in fatsoenlijke vervoer stak.

5. Ik had inderdaad die fiets ook daar staan, alleen moest die af en toe mee voor onderhoud of vakantie. Mag je dus buiten de spits reizen (begrijpelijk) en dik betalen, want je moet wel een dagkaart kopen. Dus een retourtje fiets kost je 2 dagkaarten want de zelfde dag terug is niet te doen. En dan bidden naar je favo God dat er geen vertraging is want dan mag je de fiets achter laten ergens in de middel of nowhere want je komt in de spits. En mensen gaan ook heel fijn in de fietswagon zitten (staat duidelijk op de deur) en je vuil aan kijken als je daar legaal met je fiets zit terwijl er gewoon plaats is elders. Vouwfietsen zijn opzich geen probleem, maar als iedereen er een heeft is er gewoon geen plaats voor.

6. Reizen met de trein is belachelijk duur als je kijkt wat je er voor terug krijgt. Zitplaats is optioneel, dus met een beetje pech mag je een dik uur staan in de vee wagon bij temperaturen dat je verwacht dat er minstens 2 man naar buiten gedragen worden. Daarbij is het chipkaart systeem ook belachelijk, destijds was het nog veel erger want die krengen van Veolia waren echt bar slecht vergeleken met die van de NS en je kon niet zien of je nou wel of niet ingechekt was. Vooral als de zon er op stond was het gewoon een gok, en eens in de zoveel tijd was het ding buiten gebruik want hij was aan het uploaden. De conducteur interesseert dat niet, dan had je maar op de volgende trein moeten wachten.

Mijn oplossing was dan ook na 4 jaar auto en 4 jaar trein om een andere baan te gaan zoeken met het voornemen meteen op te stappen als ik ooit nog moet gaan reizen.

Dat is in mijn ogen ook gewoon de oplossing voor het milieu en alle files: stop met onnodig reizen. De enige reden dat ik iedere dag zo belachelijk veel tijd en energie aan het investeren was in vervoer was iemand die liever zag dat ik elke dag achter een PC daar zat dan thuis. En dan heb je thuis ook nog eens een betere werkplek want mij boeit het wel dat ik fatsoenlijk spul heb om mee te werken.

Door Tweakers user matthewk, dinsdag 26 november 2019 08:19

@LOTG

Ik heb al vaker eersteklas gereisd van schiphol naar Maastricht toen ik terug kwam van de verenigde staten. Echt belachelijk als je het vergelijkt met eersteklas in italië, duitsland, frankrijk, zwitserland, oostenrijk in dergelijke trajecten. Oud, smerig en kapotte stoelen zijn schering en inslag. Je krijgt inderdaad erg weinig terug voor die belachelijke prijzen die aangerekend worden.

Voor werk heb ik het een tijdje gedaan, maar ik spaarde maar een halfuur uit. En werken kon niet omdat alles overvol zat, dus die tijd nuttig besteden is ook een mythe. Neem nu gewoon terug de auto.

Door Tweakers user GrimScythe, dinsdag 26 november 2019 09:12

Ik reis niet meer met het OV, de enige uitzondering is als er zo'n actie is dat je kunt reizen voor een bepaald bedrag. Dan gaan we nog wel eens met de trein naar Amsterdam als een dagje eruit.
De redenen:

1. Het is veel en veel te duur, de prijzen van de meeste retour ritjes kan ik met de auto 2 of 3
keer voor op en neer.

2. Geen comfort, in de trein kan ik bijna nooit fatsoendelijk zitten.

3. Gebonden aan tijden, de meeste trajecten hebben tegenwoordig wel meer ritten maar het
gemak van het echt zelf bepalen en niet in de avond gebonden zijn aan een tijd is toch een
stuk prettiger.

En als hoofdreden: het is voorgekomen dat ik 6,5 uur heb gedaan over een enkele rit naar Amsterdam. Dit was voor mij (toen was ik nog afhanekelijk van de NS) de druppel.
Hierna mij voorgenomen het OV zoveel mogelijk te vermijden gezien de voor- en nadelen voor mij totaal niet opwegen tov de voordelen van een auto.

Door Tweakers user Lip, dinsdag 26 november 2019 09:40

Dan piept hij of zij wel anders. }>

Door Tweakers user Blue-eagle, dinsdag 26 november 2019 22:04

Na jarenlang in Amsterdam als software consultant te hebben gewerkt, veel gedoe met trams en de motor en soms zelfs de auto, pak ik het nu compleet anders aan.

Ik werk sinds een half jaartje 100% remote :) Lekker thuis een kantoor opgezet met een mooie Herman Miller bureaustoel, een hoogte verstelbaar bureau, uitzicht naar buiten, een 7.1 surround sound installatie voor mijn muziek, een professionele webcam + mic voor videoconferences, een 27" 1440p 144Hz Eizo scherm op een mount, een Nespresso apparaat rechts van me, mijn game PC links van me, en ik kan mijn dagen zelf indelen.

Ja, dat zijn dure dingen allemaal. Een stoel van €3000 euro en een monitor van €1400 euro is niet goedkoop. Maar het is goedkoper dan in een leaseauto zitten filerijden voor €600 per maand :D

Reistijd: 0 minuten per dag.
Kosten OV: €0.00 per dag.
Kosten auto: €0.00 per dag.

Ik werk voor een Amerikaanse werkgever en die zitten ongeveer op -7 uur afstand in tijdzones. Dus ik slaap lekker uit tot 10:00 uur, douchen, ontbijten, sporten. Dan rond 11:00 uur ga ik eens mijn mail checken en werk ik tot 13:00 uur. Boodschappen doen, lunch maken & eten, en in alle rust nog doorwerken tot 17:00 uur. Tegen die tijd ben ik productief genoeg geweest voor een hele dag en worden mijn collega's ook wakker. Een paar meetings en overdracht verder en ik ben om 18:00 uur klaar. Avondeten is vaak al gemaakt of maak ik dan even snel en de avond is voor mijzelf.

Soms werk ik vanuit bed op mijn laptop, soms lig ik lekker op de bank, soms onderbreek ik mijn werk even door lekker te gamen, soms werk ik een dag niet en werk ik in de avond lekker door tot laat.

Ik zou het nooit meer anders willen.

Door Tweakers user havana, woensdag 27 november 2019 09:54

Blue-eagle schreef op dinsdag 26 november 2019 @ 22:04:
Na jarenlang in Amsterdam als software consultant te hebben gewerkt, veel gedoe met trams en de motor en soms zelfs de auto, pak ik het nu compleet anders aan.

Ik werk sinds een half jaartje 100% remote :) Lekker thuis een kantoor opgezet met een mooie Herman Miller bureaustoel, een hoogte verstelbaar bureau, uitzicht naar buiten, een 7.1 surround sound installatie voor mijn muziek, een professionele webcam + mic voor videoconferences, een 27" 1440p 144Hz Eizo scherm op een mount, een Nespresso apparaat rechts van me, mijn game PC links van me, en ik kan mijn dagen zelf indelen.

Ja, dat zijn dure dingen allemaal. Een stoel van €3000 euro en een monitor van €1400 euro is niet goedkoop. Maar het is goedkoper dan in een leaseauto zitten filerijden voor €600 per maand :D

Reistijd: 0 minuten per dag.
Kosten OV: €0.00 per dag.
Kosten auto: €0.00 per dag.

Ik werk voor een Amerikaanse werkgever en die zitten ongeveer op -7 uur afstand in tijdzones. Dus ik slaap lekker uit tot 10:00 uur, douchen, ontbijten, sporten. Dan rond 11:00 uur ga ik eens mijn mail checken en werk ik tot 13:00 uur. Boodschappen doen, lunch maken & eten, en in alle rust nog doorwerken tot 17:00 uur. Tegen die tijd ben ik productief genoeg geweest voor een hele dag en worden mijn collega's ook wakker. Een paar meetings en overdracht verder en ik ben om 18:00 uur klaar. Avondeten is vaak al gemaakt of maak ik dan even snel en de avond is voor mijzelf.

Soms werk ik vanuit bed op mijn laptop, soms lig ik lekker op de bank, soms onderbreek ik mijn werk even door lekker te gamen, soms werk ik een dag niet en werk ik in de avond lekker door tot laat.

Ik zou het nooit meer anders willen.
Klinkt ideaal maar is voor sommige beroepen gewoon geen optie....

Ik heb het in de maand oktober ook zo gedaan. Ik ontwikkelde 100% vanaf huis e-learnings voor een klant. Best ideaal, lekker groot scherm, goede koffie en 0,0 reistijd.

[Reactie gewijzigd op woensdag 27 november 2019 09:55]


Door Tweakers user mindwarper, woensdag 4 december 2019 12:46

Mooie blog !
Helemaal met je eens v.w.b. vouwfietsen: een van de stomste uitvindingen van de mens in mijn ogen…
Blijkbaar een gevolg van verstandsverbijstering geweest van iemand…
Inderdaad men vouwt die in of uit vlak voor de deuropening en staan inderdaad enorm in de weg (spits of niet)….
Ondingen in mijn ogen :)

Inderdaad reizen met de trein is duur, maar voor mij een rotzorg :D
Ik heb namelijk van mijn wekgever een dedicated OV-chipkaart gekregen daarvoor, werkt als een normale OV-chipkaart: gaat geld vanaf, maar dat is voor rekening van mijn werkgever.

Ik reis van station Rijswijk naar Woerden, dus inclusief 1x overstappen in Den Haag CS...
IK woon praktisch boven/naast het station en tram/bushalte, perfect :)

Nadeel is wel dat de Sprinter naar Den Bosch van Den Haag CS maar per half uur gaat
En als ik de sprinter mis, dan neem ik altijd de Intercity naar Utrecht/Amersfoort en stap dan uit in Gouda ==> zowaar haal ik dan de gemiste sprinter a.h.w. in...

[Reactie gewijzigd op woensdag 4 december 2019 13:07]Reageren is niet meer mogelijk