Artikelen over zagen

Hoe kom je aan brandhout

Door havana op woensdag 1 oktober 2014 11:05 - Reacties (27)
Categorie: Motorzaag, Views: 15.684

Nu het stookseizoen er weer aan zit te komen hierbij een post over brandhout. Ik ben zelf een fervent stoker en krijg regelmatig de vraag: hoe kom je aan hout? Daar zijn uiteraard meerdere antwoorden op mogelijk...

Voor we beginnen.... er zijn diverse manieren om de hoeveelheid hout te meten. We onderscheiden

- een kuub op stam
- een kuub gestort (gekloofd)
- een kuub gestapeld (gekloofd)

Een kuub op stam wordt meestal alsvolgt gemeten: LxBxLx0,70 zodat de stukken lucht tussen de stammen niet worden meegerekend. De precieze omrekenfactor naar gestapelde of gestorte kuubs is niet te geven, aangezien dit afhangt van de grootte de gekloofde stukken en hoe netjes je stapelt. Ik houd aan: 1 kuub op stam is 1.5 kuub gestapeld en dat is op z'n beurt 2,25 kuub gestort.

Voordat je iets koopt zorg dat je weet hoe er gemeten wordt!

1. Tankstation / bouwmarkt
Dit is de duurste (en domste) optie. Vooral zakken hout zijn belachelijk duur. Hornbach verkoopt ook kubieke meters, die zijn iets goedkoper maar nog steeds erg duur. Het hout is wel droog, gekloofd en direct bruikbaar.

2. Online houtwinkels
Er zijn directe online aanbieders die gedroogd en gekloofd hout bij je afleveren. Meestal gaat het om ovengedroogd hout. Prijzen liggen hoog, rond de 150 euro, per gestapelde kuub. Het is meestal wel A-kwaliteit hout (eik, beuk, es, enz).

3. Dagbestedingen
Veel zorgboerderijen / dagbestedingen verkopen hout. Prijzen zijn acceptabel, meestal 50-60 euro per gestorte kuub. Het gaat vaak om gemengde houtsoorten.

4. Via bijklussende boeren
Als je over het platteland rijdt, kom je vanzelf de wat boeren tegen die brandhout verkopen. Doorgaans tegen redelijke prijzen. Soms gekloofd, soms op stam. Op stam is goedkoper, maar is meestal wel nat.

5. Via SBB
Staatsbosbeheer verkoopt ook hout aan particulieren. Het gaat om hout op stam. Soms zijn de stammen al omgehaald en worden ze voor je op een aahanger getild, soms moet je de boom zelf nog omhalen. Je moet dan zelf beschikken over een motorzaag en veiligheidsuitrusting. Prijzen zijn redelijk goed, daar staat tegenover dat het om nat hout gaat dat nog gekloofd moet worden. Vervoer moet je ook zelf regelen. Meer info op de site van SBB.

6. Via kachelzaken
De meeste kachelzaken verkopen ook hout. Vrijwel altijd droog en gekloofd. Prijzen liggen meestal vrij hoog.

7. Via het eigen netwerk
Dit is de goedkoopste manier van hout sprokkelen; via vrienden, familie, collega's, buren enz. Als men eenmaal weet dat je stookt dan weet men je vaak ook wel te vinden als er eens een boom omgehaald moet worden. Op deze manier kom ik zelf aan het meeste van mijn hout.

8. Marktplaats
Op MP wordt van alles aangeboden, van "aanbiedingen" van commerciële houtboeren (zie 2) tot mensen die een paar sinaasappelkistjes weggeven. Echt goede deals zijn meestal heel snel weg. Maar je treft er toch nog wel eens interessante "koopjes". Vooral na een dikke herfststorm kun je vaak voor weinig geld hout ergens ophalen, soms in ruil voor wat werk met de motorzaag.

Welke kettingzaag/motorzaag moet ik kopen?

Door havana op donderdag 16 januari 2014 13:34 - Reacties (15)
Categorie: Motorzaag, Views: 61.094

Welke motorzaag moet ik kopen? Dat is een vraag die ik de laatste tijd steeds vaker krijg. Hier een stappenplan

1. Elektrisch of benzine?

Over elektrische zagen wordt (in mijn ogen ten onrechte) vaak nogal lacherig gedaan, maar ze bieden zeer veel voordelen. Allereerst zijn ze, doordat ze veel lichter zijn en geen slipkoppeling hebben, een stuk veiliger. De ketting staat meteen stil als je je hand van het gas haalt. [edit, toevoeging] Dit is alleen zo bij wat nieuwere modellen. Daarnaast zijn elektrische zagen stukken goedkoper, zowel in aanschaf als in verbruikskosten (stroom is immers veel goedkoper dan dure kettingzaagbenzine). Ook vereisen elektrische zagen veel minder onderhoud; eigenlijk alleen schoonmaken en de ketting slijpen. Ook hier worden weer kosten bespaard, bovendien is een goede elektrische zaag gewoon super betrouwbaar.

Nadelen zijn er ook: je hebt uiteraard een snoer wat in het veld op z’n zachtst gezegd onpraktisch is. Het snoer kun je doorzagen, dat is ook een reëel gevaar. Een laatste punt is het vermogen. De zwaarste elektrische zagen zijn zo’n 2 kW, dat is de ondergrens van de meeste middelzware benzinezagen. De meeste elektrische zagen halen de 2 kW overigens niet, en zitten eerder op 1400 – 1800 watt. Prima om niet al te dik kachelhout mee te zagen (als je wat geduld hebt), maar te weinig voor serieuzere werk. Het gaat hier overigens om opgenomen vermogen (verbruik) wat nog weer iets anders dan het geleverd vermogen van een benzinezaag. Maar goed.

2. Bepaal het gewenste vermogen

Hoeveel vermogen je nodig hebt, hangt vooral af wat je met de zaag wil doen. Wil je alleen snoeien en wat kleinere (tot 30 cm) stammen doorzagen dan is een lichte zaag in principe voldoende. Op het moment dat je ook bomen gaat vellen en/of veel hout verzaagt wil je meer vermogen. Meer vermogen heeft ook nadelen: de machine wordt zwaarder, waardoor langdurig zagen onprettiger en onveiliger wordt. Bij benzinezagen geldt bovendien, hoe hoger het vermogen hoe meer brandstof de zaag verbruikt.

Hele zware zagen zijn voor een amateur in principe helemaal niet praktisch en ook niet nodig. Zelfs professionele boomverzorgers gebruiken hun zwaarste zaag maar zeer sporadisch; hoe vaak haal je nu een eik om van 75 cm doorsnee?

Als ik zelf een elektrische zaag zou kopen zou het liefst een zo zwaar mogelijke willen, dus tussen 1,8 en de 2 kW. Voor een benzinezaag is een 50cc / 2,5 kW zaag in principe een alleskunner: klein genoeg om lang mee te kunnen zagen, zwaar genoeg om grotere bomen mee te vellen en niet te onzuinig met brandstof.

http://i40.tinypic.com/2d1n2aq.png

3. Bepaal de juiste lengte van het blad

Een groot blad ziet er cool uit maar heeft in feite alleen maar nadelen. Het kost de machine veel vermogen, kettingen en bladen zijn duurder en het slijpen kost veel meer tijd. In principe raad ik af grotere bladen te monteren dan wat de fabrikant standaard monteert. Bovendien heb je zo’n lang blad ook helemaal niet nodig. Met een blad van 30 cm kun je een stam van 60 cm doorzagen als je boel even omrolt. Hoe vaak zaag je stammen van 60 cm door?

4. Kies een merk

Benzine
Zeer goed: Stihl en Husqvarna.
Goed: Dolmar, Echo, Jonsered (=Husqvarna), Makita (= made by Dolmar)
Redelijk: McCulloch (=budgetmerk Husqvarna)
Troep: de rest

Vrijwel alle merken hebben in het benzinesegment zowel een hobbylijn als een professionele lijn, zoals Bosch dat bijvoorbeeld ook doet voor elektrisch gereedschap. De professionele zagen zijn zwaarder uitgerust en hebben vaak ook meer vermogen en/of koppel.

Elektrisch
Zeer goed: Makita, Stihl en Husqvarna
Goed: Dolmar (=made by Makita), Jonsered, Hitachi
Redelijk: Gardena, Bosch
Troep: de rest

Nota bene: voor B-merken kun je meestal geen onderdelen krijgen!

5. Koop veiligheidskleding

De tijd dat we zonder gordels op de achterbank van de auto vervoerd werden ligt achter ons. Wat heb je nodig om veilig te kunnen zagen?

Zaagbroek
Hoeft helemaal niet duur te zijn. Bij Kox.eu of op Marktplaats kun je al slagen voor een euro of 50.

Gehoor- en gezichtsbescherming
Dat kan zijn in de vorm van losse oorkleppen met een veiligheidsbril of in de vorm van een helm met vizier en oorkleppen.

http://i39.tinypic.com/2ykazwp.png

Ik gebruik tijdens bijvoorbeeld haardhout zagen liever de losse oorkleppen en bril omdat je het in helm behoorlijk warm krijgt. In het veld uiteraard altijd de helm. Bovendien beschermt een bril beter tegen zaagsel dan een vizier.

Schoeisel
Schoenen of laarzen met stalen neuzen. Idealiter zaaglaarzen (vanaf ca. 50 euro bij Kox).

Handschoenen
Je hebt speciale handschoenen met zaagbescherming maar zelfs de pro’s gebruiken die alleen als ze met hele zware zagen werken. Gewone, goede tuinhandschoenen voldoen wat mij betreft ook.

6. Investeer in accessoires

Wat heb je behalve veiligheidskleding nog meer nodig?

Slijpgereedschap
Koop een complete set, daar zit alles al in: een ronde vijl, een vijlhouder met handvat, een platte vijl en een mal voor de dieptestellers en vaak ook nog een groefreiniger. Stihl maakt een iets duurder, maar zeer goed alternatief. Hierin zitten de twee vijlen gecombineerd in één houder.

Let erop dat je de juiste maat ronde vijl bestelt (die past bij jouw ketting). Hoe je moet slijpen kun je op YouTube vinden, dit vind ik een van de betere filmpjes.

Voor het vijlen heb je een bankschroef nodig, het kan ook wel zonder maar het resultaat is stukken minder. In het veld kun je ook een vijlbok gebruiken.

Vaak slijpen verhoogt het plezier en de veiligheid en put je machine minder uit. Feitelijk is slijpgereedschap het belangrijkse deel van de veiligheidsuitrusting!

Schoonmaakspullen
Behalve de ketting slijpen is het belangrijk de zaag na een dag zagen goed schoon te maken. Het makkelijkst werkt dit met een compressor. Ik schreef er al eerder een blog over. Heb je geen compressor kun je ook spuitbussen met perslucht kopen voor een paar euro. Het wil ook wel met borstels en kwasten, maar het resultaat is stukken minder. Ook handig is een groefreiniger; deze zit standaard in een slijpset.

Kettingolie
Of je nu elektrisch zaagt of met benzine; kettingolie heeft iedere zaag nodig. Een opkomende trend is gebruik van biologisch afbreekbare olie. Wat er niet bij verteld wordt is dat je deze olie niet in de machine mag laten zitten; doe je dit wel zal de boel gegarandeerd verstopt raken met alle gevolgen van dien. Daarom raad ik gewone (mineraal) olie aan, bijvoorbeeld AgriaLube. Olie bijvullen zonder knoeien is zo makkelijk nog niet, een trechter of een tuut helpen wel maar een snelvuller blijft toch het meest ideaal.

http://i39.tinypic.com/2m2i848.png

Benzinezagen: benzine
Voor benzinezagen heb je uiteraard brandstof nodig. Je kunt hierbij kiezen uit kant-en-klare kettingzaagbenzine of zelf een mengsel brouwen met benzine van pomp en olie. Of je nu veel of weinig zaagt, verdient de eerste optie duidelijk de voorkeur. Speciale kettingzaagbenzine (zoals Aspen of Motomix) is een stuk duurder maar dat is dan ook meteen het enige nadeel. De zaag loopt er harder op (hoger octaan), stinkt minder, minder uitlaatgassen, minder roetvorming in de carburateur en de benzine zal nooit scheiden. Het is dus geen probleem de zaag weg te zetten met brandstof in de tank. Bij zelfgemaakte mengsels zal de benzine zich gaan scheiden van de olie; de zaag zal dan niet starten.

Brandstof in de zaag gieten direct vanuit de verpakking levert onherroepelijk geknoei op. Een trechter helpt maar nog veel makkelijker is een snelvuller, er is eentje in de handel die precies op Aspen 5L tanks past.

Reserveonderdelen
Een ketting op reserve hebben is nooit een slecht idee! Bij de meeste zagen heb je ook een combisleutel nodig om de boel te monteren. Heb je een benzinezaag is het nooit een dom idee een reservebougie in je kratje te gooien.

Klein onderhoud motorzaag

Door havana op vrijdag 22 november 2013 14:04 - Reacties (11)
Categorie: Motorzaag, Views: 18.555

Een kennis van me vroeg laatst of ik 'm kon uitleggen hoe hij klein onderhoud aan z'n motorzaag kon uitvoeren. Ik dacht, ik maak er een blog van dan kan iedereen ervan meegenieten. Mochten er meelezers zijn met goede aanvullingen, reageer vooral! De meeste stappen gaan ook op voor elektrische zagen.

Voordat je begint: zet de zaag uit en bij een elektrische zaag haal de boel uit het stopcontact

1. Haal de deksel (aan de zijkant) van de zaag. Doe dit altijd met de rem los, anders krijg je (bij bepaalde modellen) de deksel nauwelijks nog terug.

2. Zet op de rechter kant van het blad een stip met bijvoorbeeld een viltstift of onthoud de tekstrichting. Verwijder het zaagblad en de ketting. Als je niet ervaren bent: maak een foto van de ketting zodat je de juiste richting kunt bepalen bij het terugzetten. Bij Husqvarna kettingzagen staat er vaak een tekening van de juiste richting op de deksel.

3. Blaas de machine en de binnenkant van de deksel schoon met het luchtpistool van een compressor. Het werkt ook wel met een (tanden)borstel, maar dat kost echt zoveel meer tijd en het resultaat is stukken minder. Heb je geen compressor kun je ook spuitbussen met perslucht kopen, te krijgen bij de Action (afdeling kantoorartikelen).

4. Haal de ketting van het blad. Reinig de groef van het blad met een dun voorwerp of een groefreiniger (te krijgen bij Kox voor 1,26 euro maar zit ook standaard in een slijpset). Blaas het blad en de groef ook goed schoon met de compressor, en vergeet vooral de oliegaatjes aan beide kanten (zie onderstaand plaatje) niet. Let op dat je het vuil in de gleuf van je zaagblad nooit richting het neuswiel blaast of drukt met de groefreiniger.

http://i39.tinypic.com/2ns49kw.png

5. Braam de zijkant van het blad af. Kox heeft daar een speciale vijl voor, maar het werkt ook best met een gewone platte vijl. Doe dit wel haaks.

6. Haal de kap van de bovenkant/achterkant van de zaag en neem het luchtfilter eruit. Trek de choke dicht om te voorkomen dat er rommel in de carburateur komt. Haal het filter uit elkaar indien het filter uit twee helften bestaat. Blaas het filter met de compressor van binnenuit schoon. Maak de buitenkant schoon met een zachte kwast. Indien het filter sterk vervuild is in een bad van warm water met een beetje Dreft wassen en 's nachts goed laten drogen. Je kunt ook remreiniger gebruiken. Zet het filter en de kap weer terug.

8. Monteer het zaagblad en de ketting weer. Let op, monteer het blad andersom d.w.z. daar waar de stip staat nu aan de linker kant. Het andersom monteren zorgt ervoor dat blad gelijkmatig afslijt.

9. Monteer de deksel weer en zet de ketting op spanning. Zet de ketting flink strak, dat is handig bij het slijpen. Na het slijpen zet je de ketting weer losser. Een handige methode: begin met een slappe ketting die los hangt onder het blad. Span de ketting nu zo ver aan tot de ketting onder het blad precies aansluit, d.w.z. er komt geen daglicht meer tussendoor. Dit is de juiste spanning.

10. Smeer het neuswiel. Niet alle bladen hebben smeernippel, veel Stihl-bladen bijvoorbeeld niet en bladen van elektrische zagen hebben soms niet eens een neuswiel. Voor het smeren heb je een speciale vetspuit nodig, die je 2x drukt op een onderstaande gaatje.

http://i43.tinypic.com/an10mu.png

Er wordt aangeraden dit iedere 3 tankbeurten te doen.

10. Slijp de ketting. Zie bijvoorbeeld dit YouTube filmpje. Het makkelijkste werkt het in een bankschroef of vijlbok, maar zonder kan ook. Markeer de eerste schakel met een viltstift en zet de ketting goed strak. Let op de juiste hoek, meestal is dit 30 graden. De hoek vind je op het doosje van de ketting. Diepteslijpen (vanaf 2:11 in het filmpje) hoef je niet elke keer te doen, aangeraden wordt ééns in de 4x slijpen (3 slagen per beitel). Na het slijpen zet je de ketting op de juiste spanning (zie punt 9).

11. Vul brandstoffen bij. Doe dit alleen als je Aspen of Motomix gebruikt. Als je zelf gemengde benzine gebruikt moet je de motorzaag leeg wegzetten, omdat de benzine zich dan weer kan scheiden van de olie. De zaag start dan vaak niet.

12. (optioneel, ik doe het 1x per jaar). Hengel m.b.v. een een stukje ijzerdraad of een gebogen paperclip de brandstofleiding uit de benzinetank. Blaas met de compressor het filter schoon.